Utan titel (beskuren), 1984, Cajsa Holmstrand. Foto: Mats Arvidsson
19 juli 2024
Efter andra världskriget växte en ny syn på konsten fram på båda sidor om Atlanten. Det fanns en gemensam vilja att bygga ett nytt samhälle som aldrig mer skulle behöva uppleva krigets fasor. Det abstrakta eller icke-föreställande måleriet kom att symbolisera en ny framtid inom bildkonstens område. Det är ett måleri som ger betraktaren utrymme att använda sin egen fantasi i mötet med konsten.
1946 är året då Norrköpings Konstmuseum öppnade i sina nya moderna lokaler vid Kristinaplatsen. I Frihetens språk lyfts måleri från 1946 till 2024 fram ur museets rika samling. Eskil Hansson, Ann Edholm, Carl Magnus och Cajsa Holmstrand är några av de konstnärer som visas. Välkommen till en utställning där material, färg och form står i centrum.
Utställningen är producerad av Norrköpings Konstmuseum.
Gillar du Frihetens språk? - Dela gärna på sociala MEDIA!
Norrköpings Konstmuseum är en plats för konstmöten och oväntade upplevelser. Museet har en av Sveriges främsta konstsamlingar inom modernism och samtidskonst, men också en omfattande internationell grafiksamling samt en grönskande skulpturpark mitt i staden. På Konstmuseet visas delar av samlingen, men också tillfälliga utställningar med aktuella konstnärskap. Norrköpings Konstmuseum införlivar det samtida och aktuella och här kan du som besökare ta del av en mängd programpunkter.
OM KONSTMUSEET Museets historia började redan 1901 då industrimannen Pehr Swartz donerade en stor konstsamling till Norrköpings konstförening, som i sin tur överlämnade denna till staden. Samlingen som tidigare tillhört stiftsbibliotekarie Erik Hjalmar Segerstéen ställdes först ut i Villa Swartz, som fungerade både som bibliotek och museum. Genom inköp och gåvor har konstsamlingen fortsatt att växa. Idag omfattar den över 30 000 verk. Efter andra världskriget 1946 invigdes den nya museibyggnaden vid Kristinaplatsen, ritad av stadsarkitekt Kurt von Schmalensee. Idag visas samlingen parallellt med tillfälliga utställningar med både nationella och internationella utblickar.
SAMLINGEN: 300 ÅR AV SVENSK KONST I den nya samlingspresentationen En linjär chimär presenteras 300 år av svensk konst, där flera av modernismens nyckelverk tar plats. Presentationen är kronologisk och visar verk ur museets egna samlingar, där teckningar, akvareller och gouacher lyfts fram för att förstärka bilden av det moderna Sveriges framväxt. I En linjär chimär - 300 år av svensk konst får nya och gamla favoriter ta plats och besökaren får möta lekfulla hängningar som presenterar gamla skatter tillsammans med aldrig tidigare visade nyförvärv.
VAD HÄNDER PÅ KONSTMUSEET? På Konstmuseet finns möjlighet för alla att möta konsten på sitt eget sätt och vi har programpunkter för alla åldrar. Museet erbjuder visningar av samling, utställningar och offentlig konst. Vi har också en rik programverksamhet. Välkommen att ta del av vernissager, konstnärssamtal, föreläsningar och föreställningar. Se hemsidan för aktuellt program.
MUSEIBUTIKEN Konstmuseets butik har ett spännande sortiment för alla åldrar. Butiken erbjuder konstlitteratur, affischer och vykort och sortimentet fylls hela tiden på med annorlunda smycken, inredning och accessoarer. Vi slår gärna in presenter i fina paket, perfekt för födelsedagar, studentfirande och julklappar.
BARNENS KONSTMUSEUM Det är roligt att vara barn på Konstmuseet! Välkommen att besöka vår bildverkstad som håller öppet två dagar i veckan, upptäcka museet på egen hand med upptäckarlådor och bingo eller möta Krumeluren Pop-Up, museets kringresande ateljé på en plats nära dig. Se hemsidan för mer information.
Barnens Konstfredag & Skaparsöndag i Ateljé Krumeluren
Konstmuseets bildverkstad är en mötesplats för barn och unga som är nyfikna på konst. På fredagar och söndagar skapar vi tillsammans i Ateljé Krumeluren och upptäcker Konstmuseet på ett lekfullt sätt.
Krumeluren Pop-Up
Med vår kringresande ateljé skapas möten med konsten på platser där barn och unga befinner sig i sin vardag. Krumeluren Pop-Up besöker parker, badplatser, fritidsgårdar eller köpcentrum för att ge barn och unga en mer värdefull fritid.