Mopeden – en svensk designhistoria

Utställningen är avslutad! 15 juni 2024 - 8 september 2024

Mopeden – en svensk designhistoria

 24 juli 2024

Upplev en rik berättelse om mopeden och svensk designhistoria – en viktig del i skapandet av det blomstrande folkhemsbygget. Här lyfts mopeden in i ett nytt sammanhang med fokus på design. Utställningen kastar nytt ljus över ett älskat och ofta underskattat fordon – mopeden.


Mopeden föddes genom en lagändring 1952 och blev snabbt ett allemansfordon som revolutionerade rörligheten för arbetarklassen i Sverige. Från enkla motoriserade cyklar utvecklades mopeden till genomdesignade fartåk, inspirerade av amerikanska bilar, jetflyg och rymdraketer.

Mopeden har, fram tills nu, mest betraktats som ett nostalgiobjekt och sidospår, frikopplat från formhistoriska reflektioner och analyser. Men få andra fenomen i svensk nutidshistoria bär en så stark berättelse – om form, ungdomskultur och en tidsanda präglad av en smått obegriplig optimism.

Besök en fascinerande värld där form, funktion och svensk kulturhistoria möts i en nytänkande och spännande kombination. Här möts ikoniska modeller, designskisser med berättelser om mopeden som en kulturell och social motor i det svenska folkhemsbygget.

Kom och upplev mopeden på ett sätt du aldrig tidigare gjort.

 

Den klassiska svenska mopeden väntar fortfarande på att erkännas som ett designföremål. Vår nytänkande utställning ändrar på det  / Claes Johansson

Claes Johansson, född 1967, är journalist och fotograf med inriktning på motorhistoria är skaparen av denna utställning. Yrkesverksam sedan 1980-talet på Sveriges ledande motortidskrifter. Chefredaktör på tidskriften Moped, som han grundade för elva år sedan samt Saab Cars Magazine. Även skribent och fotograf på tidskriften Klassiker. Det starka intresset för design och arkitektur är alltid närvarande i Claes texter och bilder.

 

Hitta hit

Fler utställningar på Jönköpings läns museum

Fler utställningar

Fler Gallerier/Museer i närheten