EPA-EMMIE

14 september 2024 - 24 november 2024

EPA-EMMIE

 29 augusti 2024

EMMIE gestaltar och ifrågasätter uttryck för sexism och queerfobi inom raggarkulturen.

Under flera år har Emmie Jansson arbetat med det performativa konstprojektet och alter egot EPA-EMMIE. Där sätter hon sina erfarenheter som queer kvinna med autism och ADHD i relation till raggar- och epakulturen. Hennes konstnärskap är en form av självbiografiskt historieberättande där hon lyfter funderingar kring utanförskap, normer och förutfattade meningar.

Emmie Jansson uppfattade till en början raggarkulturen som en motsats till henne själv. Men genom sin lillasyster, som själv ingått i en sådan gemenskap i Falkenberg, väcktes Emmies nyfikenhet.

EPA-EMMIE gestaltar och ifrågasätter de uttryck för sexism och queerfobi som hon upplevt inom raggarkulturen. Samtidigt har hon funnit många likheter mellan hur hon själv med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning bemöts av samhället och de reaktioner som raggarkulturen ofta väcker.

EPA-EMMIE är ett uttryck för konstnärens längtan efter att bära sin egen identitet på utsidan och känna stolthet över den. Att ta plats precis som A-traktorerna som, likt en lågmäld motståndshandling, stoppar upp trafiken med sina 30km/h. Genom mötet med raggarkulturen, som så självsäkert tar sin plats i offentligheten, börjar hon forma sitt eget utrymme, ”Jag har börjat bli den raggare jag fantiserade om.”

Emmie Jansson (1996) är uppvuxen i Falkenberg och är verksam i Skåne. Hon erhöll sin kandidatexamen i fri konst på Umeå Konsthögskola våren 2024.


Emmie Jansson, Pärlan, 2021. Foto: Helene Toresdotter

Hitta hit

Fler utställningar på Rian Designmuseum

Fler utställningar

Magasinet

En etnografisk skattkammare

Gå vilse bland fnöskpungar, apsaxar och giftpilar. Upptäck nya världar. Kanske blir penismusslan eller leopardmasken...

 1 jan - 1 jan 2030

Etnografiska museet, Stockholm

Fler Gallerier/Museer i närheten