Nya perspektiv på Halmstadgruppen

7 september 2024 - 4 maj 2025

Nya perspektiv på Halmstadgruppen

 23 augusti 2024

Utställningen har tagits fram genom ett innovativt delaktighetsprojekt, där barn fått välja ut och kuratera verk av Halmstadgruppen

Barnens perspektiv ger oss möjlighet att se dessa surrealistiska verk med nya ögon. Barnens kreativa insikter och nyfikenhet har resulterat i en utställning som bjuder på nya tolkningar av välkända verk.

Samtidigt presenteras en ny forskningspublikation om de sex konstnärerna Erik Olson, Axel Olson, Esaias Thorén, Waldemar Lorentzon, Stellan Mörner och Sven Jonson. Halmstadgruppen, Den svenska surrealimens pioniärer är framtagen av Mjellby konstmuseum. I samband med Mjellbys återinvigning 7 september släpps boken till försäljning.

Utställningen belyser medlemmarnas individuella och gemensamma konstnärskap, samt deras påverkan på och bidrag till den svenska och internationella konstscenen.

Halmstadgruppen bildades på 1920-talet av sex unga konstnärer i Halmstad. Gruppen introducerade surrealismen i Sverige. Vännerna höll ihop livet ut och stöttade varandras karriärer. Mjellby konstmuseum har världens största samling av Halmstadgruppen med cirka 500 verk.


Sven Jonson, Bandyspelare, 1930

Hitta hit

Fler utställningar på Mjellby konstmuseum

Fler utställningar

Fler Gallerier/Museer i närheten