STHLMS PÄRLOR!

Fotografier av HATTE STIWENIUS 1978-87

12 oktober 2024 - 16 mars 2025

STHLMS PÄRLOR!

 27 september 2024

Punken. Förorten. Svartklubbar. Samhället. Närvaro. Alienation. Explosion. Ebba Grön.

Hatte Stiwenius (1949–2007) är den främste skildraren av punkens framväxt i Sverige under 1970- och 80-talen.

Hans fotografiska arkiv är ett unikt tidsdokument. Med nerv och närvaro låter bilderna oss följa med upp på scenen och in bakom den. Här möter vi människor som i punken såg revolt och förlösande frihet. Med fokus på det som hände bakom scenen och människorna runt den, som i punkrörelsen såg ett alternativ, en befrielse, allas rätt att uttrycka sig och möjligheten till revolt mot konventionerna.

I denna upproriska miljö har Stiwenius sina fotografiska rötter, långt ner i punkens kreativa mylla. Där finner han inte bara sitt eget bildspråk, utan också en tillhörighet. Hatte Stiwenius gick bort 2007. Han lämnade efter sig tjugofyra flyttkartonger med osorterat bildmaterial. Efter sortering, katalogisering och digitalisering har Hatte Stiwenius Collection varit tillgängligt för dokumentärer, böcker och utställningar. Resor, musik och polaroider dominerar.

I den här utställningen står hans fotografier från punkens genombrott i Stockholm i centrum. Utställningen innehåller också projektet TRASH!, Här dokumenterade Hatte Stiwenius Stockholms klubbliv, som han själv var en del av. Till projektet använde han en svartvit diapolaroidfilm, som efter framkallningen monterades i diaramar – för att under samma natt projiceras på klubbens väggar. Från diabilderna gjordes 1988 ett antal Cibachrome-printar, som visades på Houston FotoFest. Bilder i urval av Hatte Stiwenius Collection Greger Ulf Nilson / Charlie Drevstam Hatte Stiwenius (1949 – 2007) samlade fotografiska verk förvaltas av Hatte Stiwenius Collection / Charlie Drevstam, Greger Ulf Nilson.

 

Thåström, Ebba Grön, Fotografi Hatte Stiwenius © Hatte Stiwenius Collection

Hitta hit

Fler utställningar på Landskrona Foto

Fler utställningar

Anslagets Konst

Anslagets Konst är en utställning som tar oss med bakom kulisserna och blottlägger hur en utställning egentligen komm...

 6 dec - 4 maj 2025

Malmö Konstmuseum, Malmö

Fler Gallerier/Museer i närheten