Detalj av Willem Barentsz karta över polartrakterna, graverad av Theodore de Bry 1598.
28 januari 2025
Tecknade sjökort ger en glimt av den dolda världen under ytan och visar vägen över haven.
Tecknade sjökort ger en glimt av den dolda världen under ytan och visar vägen över haven. Upptäck en teckningskonst som är vacker, fantasieggande och tekniskt exakt. Utställningen är en del av det regionala samarbetet Vattenreflektioner – Halland 2025.
Gillar du Till havs – sjökort, navigation och äventyr? - Dela gärna på sociala MEDIA!
Nordens första, och hittills enda, museum för teckningskonst
Den 18 juni 1992 invigdes Nordens första, och hittills enda, museum för teckningskonst i rådhusets lokaler på Stortorget i Laholm. Bakom projektet stod konstnärerna Björn Rosendal och Hardy Strid samt musikern Ingvar Neuman. Tolv år senare påbörjades arbetet med att bygga om Laholms gamla brandstation till nya museilokaler. Det vinnande förslaget, ritat av den norsk-svenske arkitekten Jörgen Michelsen, innebar ett varsamt återställande av den gamla kulturbyggnaden från 1910-talet, samt en modern och ljus tillbyggnad med utsikt mot Lagan. Teckningsmuseet nyinvigdes vid Hästtorget i Laholm lördagen den 3 mars 2007; ”Alla var där” konstaterade Hallandsposten i en artikel måndagen därpå.
Sedan nyinvigningen har Teckningsmuseet satsat extra på utställningar av samtida illustratörer och teckningskonstnärer. Lasse Åberg, Stina Wirsén, Mander, Ann Böttcher, Sverre Malling (Norge) och Julie Nord (Danmark) är några exempel. Men vi har också fått se stora historiska utställningar som ”Den stora utställningen om svensk illustration 1880–2020” (2017) och ”Gestaltningar av sin tid – svensk modeteckning 1920–2020” (2021). Museets samling, med över 22 000 teckningar från 1700-talet och framåt, är också fortsatt en viktig del av utställningsverksamheten. Samlingen ägs av Stiftelsen Teckningsmuseet i Laholm.