Komtemåtta




En banbrytande frizon för kvinnor

13 juni 2025 - 10 augusti 2025

Komtemåtta

 26 maj 2025

Petra Bauer, Åsa Elzén, Susanne Ewerlöf, Olivia Plender, Åsa Sonjasdotter, Anders Sunna och Siri Derkert.

Utställningen Komtemåtta — En banbrytande frizon för kvinnor omfattar verk av sex samtida konstnärer som har dykt ner i det banbrytande utbildningsexperimentet Kvinnliga Medborgarskolan vid Fogelstad (1925–1954) och i kvinnlig samisk aktivism från början av 1900-talet. Kvinnliga Medborgarskolan grundades för hundra år sedan av fem egensinniga kvinnor och var öppen för kvinnor från samhällets alla hörn att öva sig i medborgarskap. I utställningen samsas konstverken med arkivmaterial från skolan, inlånat från arkivet KvinnSam vid Göteborgs universitetsbibliotek, liksom ett urval av de hundratals teckningar och målningar som konstnären Siri Derkert gjorde som kursdeltagare.

Några av de som initierade skolan hade varit aktiva i rösträttskampen, två av dem valdes också in i riksdagen år 1921: godsägaren och politikern Elisabeth Tamm och yrkesinspektrisen Kerstin Hesselgren. De övriga grundarna var författaren Elin Wägner, läkaren Ada Nilsson och pedagogen Honorine Hermelin, skolans rektor. Tamms gods Fogelstad utanför Katrineholm var skolans hemvist. Kvinnliga Medborgarskolan blev med sina innovativa pedagogiska metoder en mötesplats för radikala intellektuella och kvinnor med vitt skilda bakgrunder.

Kurserna utformades för att utbilda kvinnor i sin nya roll och sitt nya ansvar som medborgare. Skolan saknade fast kursplan och litteraturlista men undervisningen var rik: vid sidan av föreläsningar inom ämnen som historia, politik och reproduktiv hälsa var skolans undervisningsmetoder före sin tid med fokus på på egenaktivitet, kroppslig erfarenhet och kollektiva upplevelser genom rollspel, körsång och rytmik. Utställningens titel, Komtemåtta, var namnet på den fantasikommun, skapad av skolans lärare Ebba Holgersson, som användes som pedagogisk metod för att genom rollspel prova på olika positioner och funktioner i samhället. Festligheter och lek var också viktiga inslag.

Utställningen är initierad av Kin museum för samtidskonst i Kiruna. Curatorer är Maria Lind och Hanna Nordell. Utställningen realiseras i samarbete med Kin, KvinnSam vid Göteborgs universitetebibliotek och tidskriften Ord&Bild.

Hitta hit

Fler utställningar på Liljevalchs

Fler utställningar

Fler Gallerier/Museer i närheten