Yinka Shonibare CBE

Utställningen är avslutad! 3 juni 2022 - 4 september 2022

Yinka Shonibare CBE

 03 juni 2022

Yinka Shonibare CBE är en av världens mest uppmärksammade konstnärer just nu. I sommar visas hans filmer i Liljevalchs+.

Den nigeriansk-brittiske konstnären Yinka Shonibare CBE (f. 1962) är sommarens konstnär i Prinsessan Estelles skulpturpark. Han arbetar med film, skulptur och kulturhistoria för att få oss att fundera över hur vi ser på olika kulturer i en globaliserad värld. I sin konst utgår han ofta från kända konstverk eller historiska händelser som han förändrar och skapar om.

I filmen Un Ballo in Maschera tar Shonibare med oss till den berömda maskeradbalen på Operahuset i Stockholm år 1792 där Gustav III mördas av Jacob Johan Anckarströms dödliga skott. Verket är löst baserad på Giuseppe Verdis opera med samma titel från 1859. I Shonibares version har operaformen ersatts av en nästintill ljudlös dans, där det enda som hörs är prasslet från klänningarna, fotsteg och det ljud som uppstår av händernas rörelser. Anckarström och Gustav III spelas av kvinnor som, istället för den tidens aristokratiska maskeraddräkter, bär flamboyanta kläder i prunkande batiktyger. Textilierna är typiska för konstnären och förknippas ofta med ”det afrikanska”, men är i själva verket en blandning av holländskt, afrikanskt och indonesiskt. Genom dessa små förskjutningar lyfter Shonibare frågor om kön och nationell äkthet. Det som först verkar autentiskt demaskeras som något annat, betydligt mer sammansatt.

Utöver filmen Un Ballo in Maschera visas även Odile and Odette som bygger på baletternas balett Svansjön, och Addio del Passato som baseras på en aria från Verdis La Traviata

Shonibare CBE har bland annat ställt ut på Venedigbiennalen och Documenta. Hans verk finns representerade i samlingar som The Tate Collection, London; Victoria and Albert Museum, London; Museum of Modern Art, New York och Moderna Museet, Stockholm.

Filmerna visas i samarbete med Prinsessan Estelles Kulturstiftelse.

Hitta hit

Fler utställningar på Liljevalchs

Fler utställningar

CUT THE CAKE, ARVIDA BYSTRÖM

CUT THE CAKE utgör Arvida Byströms första stora soloutställning på en svensk institution och utställningen utforskar...

 4 apr - 4 aug 2024

Dunkers Kulturhus, Helsingborg

ANNA ISRAELSSON

Dagarna

Välkomna att se utställningen med den mycket uppskattade och prisbelönta akvarellmålaren Anna Israelsson.

 4 maj - 19 maj 2024

River City Gallery, Göteborg

Fler Gallerier/Museer i närheten