Akira Minagawa - Design = Memory




22 februari 2024 - 18 augusti 2024

Akira Minagawa - Design = Memory

 11 januari 2024

”Design skapar känslor. Känslor blir till minnen. Ur minnen uppstår idéer och från idéer skapas design. Jag tror att design och minne ingår i samma cirkulära flöde och att de båda är samma energi men i olika tillstånd.”

Så beskriver Akira Minagawa den grundläggande tanken, det cirkulära flödet, som präglar utställningen Design = Memory som visas på Nationalmuseum från februari 2024.

Akira Minagawa är en av de mest framstående japanska formgivarna och grundare och chefsdesigner för mode- och textilmärket Minä perhonen. Minä betyder ”jag” på finska och perhonen betyder ”fjäril”. Det grundades 1995 och var från början ett enmansföretag men har gradvist vuxit till ett team på 200 personer. Företagets sfär av kreativa verksamheter har utvidgats från mode till heminredning och serviser och omfattar nu även alla vardagslivets aspekter. Minä perhonen har lång erfarenhet av internationella designsamarbeten, bland annat med Artek, Kvadrat och Iittala, och i Sverige med Klippan.


Akira Minagawas hand när han målade inför publik under en utställning på Aomori Museum of Art i juli 2022. Av: Ooki Jingu

I utställningen utforskas Akira Minagawas och Minä perhonens designfilosofi, från de första idéerna till slutprodukterna men även bortom dem. Användarnas upplevelser och minnen av plaggen och föremålen spelar en viktig roll. Tillsammans tittar Akira Minagawa och hans team på hur design kan, och ska, göra oss lyckligare i vardagen. I en cirkulär dialog som lyfter fram den kreativa processen visas kläder och designföremål från Minä perhonen tillsammans med Akira Minagawas originalverk.

Utställningen påminner om hur de nordiska länderna och nordisk design har spelat en viktig roll för Akira Minagawa. En väggmålning kommer att utföras på plats i utställningssalen och ett samarbete med Ingegerd Råman presenteras också för första gången för besökarna.


Akira Minagawa och Ingegerd Råman

Hitta hit

Fler utställningar på Nationalmuseum

Fler utställningar

Fler Gallerier/Museer i närheten