Jag har skalat av mig – Melanie Kitti

Utställningen är avslutad! 6 april 2024 - 28 april 2024

Jag har skalat av mig – Melanie Kitti

 04 april 2024

Nu visas i hennes första presentation i Sverige med en nyproducerade konstverk.

Bland hundratals kvarlämnade skulpturer i Carl Eldhs (1873-1954) gamla ateljé visas skulpturer i gips och freskomåleri av konstnären Melanie Kitti (f. 1986). För Carl Eldhs Ateljémuseum har konstnären nyproducerat en serie konstverk som nu visas i hennes första presentation i Sverige.

De oformliga gipsskulpturernas bulliga ytor täcks av färgglada målningar, utförda på fuktig kalkputs. Lite juteväv sticker ut ur gipsen; materialvalen speglar de som redan finns i ateljén sedan Eldhs tid. Vilandes ovanpå glest utplacerade vita podier påminner uppställningen om hur det kan se ut i ett klassiskt skulpturmuseum. Men under alla lager av färg, puts och gips pågår en utgrävning av djupt personliga händelser i en sorts konsthistorisk uppgörelse.

Melanie Kittis konstnärskap sammanflätar bildkonsten med språket, där text och måleri framställer fragmentariska bilder ur ett landskap av upplösta kroppar, splittringar och minnen. I kontrast till Eldhs skulpturer utgår hennes arbete inte sällan från subjektiva erfarenheter av sorg och utsatthet, genom ett slags konstant, gränsöverskridande tillblivande.

Om konstnären

Melanie Kitti (f. 1986, Sverige) är konstnär och författare utbildad vid Forfatterskolen i Köpenhamn samt Det Kongelige Danske Kunstakademi i Köpenhamn och Kunsthøgskolen i Oslo. 2022 gavs hennes kritikerrosade debutbok Halvt urne, halvt gral ut på förlaget Gyldendal. Kitti har varit med och grundat Abhivyakti, en ideell tidning med enbart BIPOC-bidragsgivare, och har varit med och organiserat utställningsutrymmet Destiny’s i Oslo (2016–22). Kittis verk har visats i separat- och grupputställningar på bland annat Overgaden Copenhagen (2023), Rønnebæksholm, Næstved (2022–23), Nasjonalmuseet, Oslo (2022) och ARIEL, Köpenhamn (2022).

Utställningen är curerad av Caroline Malmström och Sara Bourke.

Hitta hit

Fler utställningar på Carl Eldhs Ateljémuseum

Fler utställningar

MAT: mer än en måltid

Mat är inte bara mat. Mat är identitet och kultur, politik, attityd, klimat och miljö. Mat är dåtid, nutid och framti...

 25 maj - 13 okt 2024

Rydals museum, Rydal

Marcus Ridung

Medels kol och garn blottläggande av människans själ

 27 apr - 9 maj 2024

Galleri Killgissa, Stockholm

Fler Gallerier/Museer i närheten