Slöjdsalong Sörmland

1 juni 2024 - 19 januari 2025

Slöjdsalong Sörmland

 10 april 2024

1 juni öppnar Slöjdsalong Sörmland, en jurybedömd utställning i vilken 31 slöjdare i Sörmland visar ett 40-tal verk. Gemensamt för allt som ställs ut är att det är handgjort, men uttryck, material och tekniker varierar.

Sommaren 2023 gick Sörmlands museum ut med en utlysning. Slöjdare, helt eller delvis bosatta i Sörmlands län, välkomnades att söka till Slöjdsalong Sörmland. De hade fram till 30 november på sig att skicka in bild och beskrivning av max tre verk per person. Gensvaret blev stort – sammanlagt fick museet in 261 bidrag av 112 slöjdare. Nu startade juryns gedigna arbete. Juryn har bestått av Hasti Radpour, Anna Åhlin Orwin och Ramon Persson – alla verksamma utanför länet och med olika ingångar till slöjd. Bidragen har varit helt anonymiserade under juryns arbete. Först gjorde de ett urval utifrån digitala bilder av alla bidragen och vaskade fram 60 som togs in till museet för det slutgiltiga urvalet. I mitten av februari samlades juryn på museet i Nyköping och valde ut de omkring 40 som kommer att ställas ut. Slutresultatet är en brokig och inspirerande samling föremål som kommer att visas i museets största utställningslokal – alltifrån traditionella bruksföremål till det fria, konceptuella och konstnärliga. Slöjdarnas drivkraft är ofta lust och kreativitet, men i en orolig tid med många och snabba intryck kan hantverket också vara ett andningshål och en nödvändig kontrast. En del av verken är till salu genom museibutiken. En av de deltagande slöjdarna kommer också att få tillgång till Sörmlands museums samlingar för att i samarbete med museet genomföra ett arvoderat produktutvecklingsuppdrag för museibutiken. Vem det blir avslöjas i samband med vernissagen lördag 1 juni.

Service

  • Kafé
  • Restaurang

Hitta hit

Fler utställningar på Sörmlands museum

Fler utställningar

Ruben Risholm

Stipendiat 2024

Kristinehamns konstmuseum och Vänförening delar årligen ut ett stipendium till konstnärer med värmländska rötter. Nu...

 10 feb - 5 maj 2024

Kristinehamns Kon..., Kristinehamn

Berlinde de Bruyckere - No Life Lost

Upplev den kritikerrosade utställningen på Artipelag.

Med sina storskaliga skulpturer och installationer i vax, trä, textil, metall och hästskinn har den belgiska konstnär...

 3 feb - 26 maj 2024

Artipelag, Gustavsberg

Karin Petri Wennström

Mellan fantasi och verklighet

I vårt glas rum på entréplanet ställer Karin ut collage, målningar och grafik.

 6 apr - 11 maj 2024

Galleri Sander No..., Norrköping

Fler Gallerier/Museer i närheten