Röda Sten Konsthall

Röda Sten Konsthall

/media/5zmh1tsm/3344.jpg

Röda Sten Konsthall är en spännande mötesplats för människor i alla åldrar. Området kring Röda Sten Konsthall är ett välbesökt rekreationsområde för både göteborgare och tillresta med sin unikt urbana karaktär med närhet till naturen. I området samlas fiskare, turister, graffitimålare, skejtare, tangodansare, yogautövare, solbadare, flanörer, barnfamiljer och seniorer.

Platsens namn kommer från den rödmålade stenen som ligger i vattenbrynet ett stenkast väster om Röda Sten Konsthall. Det finns en mängd historier om varför stenen är röd. Kanske målades den röd till minne av ett slag för länge sedan? Kanske är det ett sjömärke? Eller kanske färgades stenen röd av blodet från en sjökapten som dräptes i ett slag mellan Sverige och Danmark?  

Platsen är laddad med historia. Här finns lämningar från stenåldern och de medeltida resterna från gamla Älvsborgs fästning. Här förtöjdes och kölhalades 1700-talets Ositindiefarare och här anlade företagsamma skottar på 1800-talet ett mönstersamhälle med egen kyrka och skola kring Carnegie sockerbruk och porterbryggeri.

Runt de medeltida resterna från Älvsborgs fästning finns idag en mängd livfulla kulturaktiviteter i form av konstnärsateljéer, dans och teater. Exempelvis ligger här Konstnärernas Kollektivverkstad (KKV) och dans och konstscenen 3:e Våningen. Grannar till Röda Sten Konsthall är hotellet Novotel, restaurangen Sjömagasinet och en marina för veteranbåtar. 

Hitta hit

Aktuella utställningar

Blixtsko: Examensutställning i fotografi HDK-Valand

Välkommen till Röda Sten Konsthall och examensutställning med kandidat- och masterprogrammet i fotografi vid HDK-Valand,…

 4 maj - 26 maj 2024

Röda Sten Konsthall, Göteborg

Crossing the Blue Bridge

Selma Selman

I utställningen Crossing the Blue Bridge binder Selma Selman samman feministiska idéer med sitt romska ursprung. Detta ä…

 10 feb - 21 apr 2024

Röda Sten Konsthall, Göteborg