Teckningsmuseet

Teckningsmuseet

/media/stnjcloq/teckningsmuseet_baksida_webb2500pix.jpg

I sommar fyller Nordens enda museum för teckningskonst 30 år. Detta kommer att firas lördagen den 18 juni – på dagen 30 år efter att Teckningsmuseet öppnade i rådhusets lokaler på Stortorget i Laholm.

Den 18 juni 1992 invigdes Nordens första, och hittills enda, museum för teckningskonst i rådhusets lokaler på Stortorget i Laholm. Bakom projektet stod konstnärerna Björn Rosendal och Hardy Strid samt musikern Ingvar Neuman. Tolv år senare påbörjades arbetet med att bygga om Laholms gamla brandstation till nya museilokaler – rådhuset hade blivit alltför trångbott och samlingen av teckningar växte. Det vinnande förslaget, ritat av den norsk-svenske arkitekten Jörgen Michelsen, innebar ett varsamt återställande av den gamla kulturbyggnaden från 1910-talet, samt en modern och ljus tillbyggnad med utsikt mot Lagan. Teckningsmuseet nyinvigdes vid Hästtorget lördagen den 3 mars 2007; ”Alla var där” konstaterade Hallandsposten i en artikel måndagen därpå.

Sedan nyinvigningen har Teckningsmuseet satsat lite extra på utställningar av samtida illustratörer och teckningskonstnärer. Owe Gustafson, Stina Wirsén, Mander, Ann Böttcher, Sverre Malling (Norge) och Julie Nord (Danmark) är några exempel. Men vi har också fått se stora historiska utställningar som ”Den stora utställningen om svensk illustration 1880–2020” (2017) och ”Gestaltningar av sin tid – svensk modeteckning 1920–2020” (2021). Museets samling, med över 22 000 teckningar från 1700-talet och framåt, är också fortsatt en viktig del av utställningsverksamheten. Samlingen ägs av Stiftelsen Teckningsmuseet i Laholm.

Hitta hit

Aktuella utställningar

BJÖRN BERG

– livet som tecknare

 18 feb - 28 maj 2023

Teckningsmuseet, Laholm