Bertil Arkrans

/media/fxobkhgd/dsc02988-scaled.jpg

Bertil Arkrans arbetar i sina nya målningar och skulpturer som något av en alkemist. Av färg, träplattor, wellpapp – och en konfessionslös andlighet som ersättning för de vises sten – vill han skapa en ny homogen enhet, en magisk, tidlös och stimulerande konst. Envetet, konsekvent, med stor hantverksskicklighet och estetisk sensibilitet bedriver han sina experiment i lantlig avskildhet i Sälshög i Skåne.


Arkrans är en rationell mystiker som liksom Kandinsky anser att det andliga (das Geisitige) bäst låter sig fångas iett abstrakt eller halvabstrakt bildspråk. Och, liksom Kandinsky, är musiken en viktig inspirationskälla för honom. I flera av hans skenbart stränga och återhållsamma verk finns polära krafter och motgående linjerytmer som kan jämföras med kontrapunktisk musik. Befriad från avbildandets tvång söker Arkrans den universellitet och tidlöshet som kännetecknar musiken.


Havet samlade sina rester, strandfynd och stockar låg där som krokodiler i solen på tork med ärrade märken, patina och försvunna spår av mjukdelar. Hjulet uppfanns igen och blev till en motorcykel kallad ”Stjärnryttaren” och en dragster med styrfena, växelspak , broms och långsläp på hjul och fem rejäla plåtägg, en symbol för generationsskifte. Isen spräckte vattentunnan. De bågformade träbitarna torkades och togs om hand till en gotisk tunnelkonstruktion. Målningarna följer i samma anda med de olika perioderna.

 

Utbildning
Konstfack
Kungliga konstakademien i Stockholm

Utställningar
Ett sextiotal utställningar i Sverige och utomlands.
Representerad i kommuner, landsting och muséer.

 Hitta hit