Yvonne Nimar

/media/kqwjhlyt/220921-161216-00751-photo-jesper-anhede-print.jpg

Yvonne Nimar och är född 1952 och uppväxt i Västerås. Bor i Hjo och har varit konstnär sedan början av 1990-talet. Mitt huvudsakliga medium är skulptur och jag arbetar med material som lera, sten, papper, brons och glas. 

Yvonne Nimars verk pryder flera offentliga platser i Sverige och även utomlands.

Autodidakt

Filosofie kandidatexamen i pedagogik med specialpedagogik som inriktning, samt högskoleutbildningar inom bild och konstvetenskap.

- Jag älskar att experimentera med olika material och utforskar ständigt nya, såsom lera, brons, sten, papper, trä och glas. Ofta kombinerar jag olika material i mina verk, utforskar deras egenskaper och förenar dem ibland till en enda konstnärlig skapelse. Dessutom har jag deltagit i workshops både i Sverige och internationellt, bland annat i Spanien, Italien, Portugal, och Indien. Många av dessa workshops har avslutats med utställningar, både inomhus och utomhus.Valet av material är en viktig del av mitt arbete och jag låter mig inspireras av det jag hittar på olika platser, till exempel olika verkstäder. Min konst hämtar även inspiration från vardagen, litteraturen och händelser som jag har upplevt eller varit nära.

 

”Skulpturerna är både en och många. Unga och gamla. Det är nymfer. Kvinnor. De är könslösa. Det är djur. Hår. Skulpturerna är både ett ansikte och en abstrakt form. Gestalterna finns mellan sömn och vaket tillstånd. De började växa för tusen av år sedan. Från när inlandsisen pressade berget framåt. Slipade ner leran. De dyker. Sitter. Med slutna ögon, knappt öppen mun. Lugna andetag. De finns under och över vattenytan. Med en fågel på pannan. De är i rörelse. I ändring inför ett nytt ansikte. En ny dag. Nya kroppar. Den samma kroppen. Både samtida och uråldriga. ”

gränslandet – Tankar kring Yvonne Nimars arbete 
av Ingrid Furre 2021

 

Hitta hit