Fri entré på Museernas dag i Göteborg 20 april

Vad sägs om hajar i ett levande korallrev, mästerverk av Rembrandt och Picasso och unik mosaik från det mytomspunna Babylon? Eller kanske ett möte med Skandinaviens äldsta skelett? Lördagen den 20 april bjuder Göteborgs museer in till Museernas dag – med fri entré för alla hela dagen.


Spara som favorit

 15 april 2024

Fri entré för alla till konstvisningar, skelett och hajar på Museernas dag


I helgen firas tredje upplagan av Museernas dag, som ger alla besökare en unik möjlighet att uppleva museernas rika utbud, nya utställningar och roliga aktiviteter under en hel dag med fri entré. Klättra upp i Sjömanstornet och spana ut över Göta älv, ta del av en matupplevelse på Göteborgs konstmuseum, slå dig ner i vävstolen med hela familjen på Röhsska museet – eller hälsa på Österödskvinnan från stenåldern på Göteborgs stadsmuseum.


– Museernas dag är en återkommande satsning för att öppna upp museerna och erbjuda alla som vill en fullmatad dag av upplevelser. Varför inte utforska en specifik utställning, överraskas av vårt breda basutbud eller skapa dina egna uttryck? Jag hoppas att både nya och gamla besökare tar chansen att upptäcka vad vi har att erbjuda, säger Britta Söderqvist, avdelningschef för Göteborgs museer och konsthall, kulturförvaltningen.

Detta händer på Göteborgs museer och konsthall på Museernas dag:

Göteborgs konstmuseum


Besök ett av norra Europas främsta museer för bildkonst. Här samsas verk av mästare som Picasso och van Gogh med nordiska storheter som Carl Larsson och Sigrid Hjertén, bredvid svensk och internationell samtidskonst. 

• Under museernas dag bjuds det på introduktioner till Göteborgs konstmuseum och visningar om mat i konsten i museets samlingar.
• Under dagen har du även möjlighet att vara med om en matupplevelse tillsammans med Queens of the kitchen, där du både kan smaka på och lära dig laga typiska rätter från Biskopsgården.
• De yngre besökarna välkomnas till museets studio för att skapa egna landskapsmålningar.
• Passa även på att besöka den nya utställningen Ny Konst. Charlotte Mannheimer och modernismens intåg i Göteborg.
Läs mer om Göteborgs konstmuseum >>


Göteborgs stadsmuseum
www.goteborgsstadsmuseum.se


Följ med på en tidsresa genom 12 000 år av dramatisk historia. I det anrika Ostindiska huset från 1750-talet möter du en av Sveriges största kulturhistoriska samlingar – från landets enda utställda vikingaskepp till världens första Volvo.

• Varje halvtimme, mellan klockan 11.00 och 16.00 bjuder museet på introduktioner av det mytomspunna silverhjärtat, den tillfälligt utställda Österödskvinnan och museets nya fotoutställning Återblickar, som visar historiska göteborgsbilder ur Hjörnearkivet.
• De yngre besökarna välkomnas till en kreativ studio där du kan tillverka en personlig accessoar.

Röhsska museet

Upptäck designklassiker från alla tider. Röhsska museet är en unik plats för design och konsthantverk. Här möter du design, mode och form från olika epoker – från östasiatiska drakmotiv till dansande figuriner.

• Under museernas dag kan du lära dig väva med Väv i väst. Denna aktivitet passar både stora och små så ta med ditt sällskap och upptäck glädjen med att väva.
• Under dagen bjuds det även på öppna visningar av den aktuella utställningen Låt hundra blommor blomma. En utställning av textilkonstnären Elsa Pärs-Berglund där hon skildrar politiska skeenden, globala orättvisor, miljöfrågor och den svenska arbetarrörelsen under 1900-talets andra hälft.

Sjöfartsmuseet Akvariet


Utforska havet med alla sinnen. Här hittar du saltstänkta berättelser, fantastiska föremål och utställningar för stora och små. De nya akvarierna bjuder på spännande undervattensvärldar med tångskogar, fiskar och levande koraller.

• Under museernas dag kan du ta del av en introduktion till den återvändande succéutställningen Haenyeo – havets kvinnor.
• Museet öppnar också upp det populära Sjömanstornet för besök, där du kan ta trapporna upp och spana ut över Göta älv.

FAKTA: MUSEERNAS DAG
Lördag 20 april 2024
Fri entré för alla hela dagen på Göteborgs stadsmuseum, Röhsska museet, Göteborgs konstmuseum och Sjöfartsmuseet Akvariet.
Öppettider: 11-17 (Röhsska museet och Göteborgs konstmuseum) 10-17 (Göteborgs stadsmuseum och Sjöfartsmuseet Akvariet)
Läs mer på Museernas dag >>

 

-------------------------------------

Fler artiklar om konst: 

"Konstnären Richard Serra död" >>

"Patrick Amsellem - Min Konstupplevelse. Nationalmuseets nya chef berättar om en avgörande tid i Paris >> "

"Tavla "för kraftfull" för försvarsdepartementet" >>

"Ingrid Pollad är Hasselbladpristagare 2024" >>

"Recension: En hovnarr på röda mattan. Sonia Hedstrand ser Maurizio Cattelan på Moderna Museet" >>

"Recension: Farväl till övergreppsestetiken" >>

"Recension: Berlinde De Bruyckere på Artipelag" >>