Han ger 50 miljoner till Operabaletten

Mats Hallvarssons donation på 50 miljoner kronor gör att Kungliga Baletten i Stockholm kan starta en efterlängtad utbildning för unga dansare. Visionen är ett nytt ungdomskompani och ett ökat intresse för dan


Spara som favorit

 20 mars 2025

50 miljoner kronor är en hisnande summa. Vad får Mats Hallvarsson, tidigare affärsjournalist och grundare av en koncern för finansiell kommunikation, att donera dem till unga dansare? "Tacksamhet" förklarar han i ett pressmeddelande.

Det här är en alldeles överväldigande konstform, säger han nu och berättar hur det började.

Han var korrespondent för Svenska Dagbladet i London när han blev tillsagd att gå och se en föreställning.

- Det råkade vara "Svansjön" med Rudolf Nurejev och Margot Fonteyn. Jag blev fullständigt betagen, balett är ju en konstform som tilltalar så många sinnen.
Gemensamt intresse

Det långvariga och djupa intresset för dans delade han med sin fru Enrica Hallvarsson. Pengarna ska nu förvaltas av Enrica och Mats Hallvarssons förening för unga dansare, vars avkastning går till Operabalettens satsning enligt ett femårigt avtal.

- Om vi är nöjda med varandra så förlänger vi avtalet. Gåvan från mig till föreningen har inget annat syfte än att avkastningen ska gå till Operans satsning på unga dansare.

Operabaletten kan nu starta en egen utbildning för nyutexaminerade. Sju unga dansare får från och med i höst extra coachning och möjlighet till konstnärlig utveckling under ett år. När Operabaletten hade över 80 anställda i stället för dagens 70 var möjligheterna till sådant något större.

- I dag måste alla leverera från dag ett. Det är tuffare och högre konkurrens. Vi har 1 400 sökande varje år på kanske fyra, fem eller sex platser, säger biträdande balettchef Mikael Jönsson.

Målet är att starta ett särskilt ungdomskompani med tio till tolv dansare, som i så fall också skulle turnera, betonar Mikael Jönsson och Mats Hallvarsson fyller i:

- Vi vill försöka påverka unga i allmänhet att bli mer intresserade av dans.
"Börjar bli snåla"

Finns det då inga nackdelar med att finansiera satsningen med enbart privata pengar? Borde inte staten ta ansvar?

- Dina frågor är mina frågor, säger Mats Hallvarsson och konstaterar att de privata donationerna i Sverige går till forskning snarare än kultur.De tecken man ser och hör från våra politiker är kanske att de börjar bli alltmer snåla med flödet till kulturen. Vi kanske går mot något slags paradigmskifte där privata donatorer bör stödja kulturen mer än vad man har gjort tidigare.

Nytt beslut - Utställningen Fashion Cocktail kommer...

Regionmuseet Skåne beslutade sig för att ställa in utställningen Fashion Cocktail efter att Pernod Ricard förra veckan v…

 26 april 2023

Jens Christiansen

Fotografiska öppnar i Oslo

Fotografiska fortsätter att knoppa av sig internationellt. Nästa stad på tur är Oslo, där fotoinstitutionen öppnar filia…

 17 september 2024

Jens Christiansen

Konstnär lämnade tomt konstverk – krävs på 800 000 k...

Jens Haaning, bild från Facebook, 2016 Den danska konstnären Jens Haaning döms att betala tillbaka motsvarande 780 000 k…

 20 september 2023

Jens Christiansen

Gömda Picasso-verk på utställning i Iran

Den nya utställningen på Teheran Museum of Contemporary Art sträcker sig över olika perioder av den spanska målarens oc…

 19 mars 2025

Jens Christiansen

Linn Fernström på Sörmlands Museum i sommar

I utställningen visas ett par av hennes stora, lite äldre målningar som museet fått låna in från privata samlingar. Här …

 13 juni 2022

Martin Ågren

Fri entré på Museernas dag i Göteborg!

Göteborgs konstmuseums byggnad fyller 100 år och detta firas med fri entré på flera av stadens stora museer. Färgstarka …

 04 maj 2023

Jens Christiansen

Ovanligt lekfullt på Malmö Konsthall

Med spännings- och överraskningsmoment har den schweiziske konstnären Roman Signer undersökt vad en skulptur kan va…

 15 juni 2023

Jens Christiansen

SKULPTURER BLAND FÅR OCH GRANIT

Moa Israelsson, Go Gone, 2024. Foto: Konstguiden Att besöka skulpturparken på Tjörn är en upplevelse som alla bör upplev…

 26 juli 2024

Jens Christiansen

Medeltidsmuseets flyttplaner ställs in

Museet stängde 2023 med beskedet att man skulle lokaliseras till Börshuset, men först efter att Nobelmuseet flyttat däri…

 16 april 2025

Jens Christiansen

Ett nytt hem för Nobelpriset

Byggnationen av Nobel Center möjliggörs genom en överenskommelse mellan fastighetsbolaget Atrium Ljungberg och Stockholm…

 18 juni 2022

Jens Christiansen