BANKSY GÖR EN EGEN UTSTÄLLNING

Graffitikonstnären Banksy gör sin första egna utställning med verk på 14 år. På söndag är det invigning i Glasgow, uppger BBC.
BANKSY GÖR EN EGEN UTSTÄLLNING

Spara som favorit

 15 juni 2023

Den anonyma Banksy visar upp nya versioner av flera av sina mest kända verk i utställningen "Cut & run: 25 years card labour".

Tanken med utställningen är att lyfta fram arbetet bakom skapandet av konstverken. Bland annat innehåller utställningen en modell som ska förklara exakt hur Banksy lyckades förstöra sitt eget verk "Flicka med ballong" under en auktion i London 2019.

När verket klubbats för en miljon pund hördes ett larm och målningen föll halvvägs ner i en dokumentförstörare som emellertid gick sönder och inte kunde slutföra arbetet.

Senaste gången Banksy ställde ut på egen hand var på Bristol Museum 2009. Konstnären, som aldrig avslöjat sin riktiga identitet, tros komma från just Bristoltrakten och vara i 50-årsåldern. Hans signum är att oannonserat ställa ut sin konst i offentliga miljöer.

Flera oauktoriserade utställningar med Banksys verk visas runt om i världen, där kuratorer köpt ihop en samling, något som gör konstnären upprörd. Men det är inte så mycket han kan göra åt det, konstaterar Banksy till BBC. Fast han drar en parallell till tanken bakom sin egen utställning.

"Om de oauktoriserade Banksyutställningarna ser ut som något som samlats upp från golvet är 'Cut & run' just det", säger han till BBC.

"Cut & run"-utställningen pågår i Glasgow till den 28 augusti innan den eventuellt ska ut på turné.(Källa:BBC/TT)