Jenny Carlsson Grip på Waldemarsudde

Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendiat 2022
Jenny Carlsson Grip på Waldemarsudde

Spara som favorit

 01 november 2022

Gränslandet mellan det figurativa och det abstrakta är en kreativ frizon, där nya former och stämningar kan uppstå. Men samtidigt som genren ger en större frihet än det strikt realistiska måleriet, så är det en vansklig balansgång mellan det sedda och det upplevda.

På Waldemarsudde visas under några höstveckor konstnären Jenny Carlsson Grip, mottagare av årets Åke Andrén-stipendium. Det generösa stipendiet om en halv miljon kronor inrättades 2011 och ska enligt stadgarna gå till en ”ung lovande konstnär”. 

Den lilla utställningen består endast av fem verk, i en skala som spänner från det intima till det monumentala. De senapsgula väggarna i museets Bernadotterum är egentligen inte särskilt konstvänliga, men Carlsson Grips färgstarka målningar lyckas ta fajten. Med sina brötiga, kvistiga motiv i orange, ockra, svart och smaragdgrönt skapar de också en fin kontrast mot den prudentliga parkmiljön utanför fönstren. 

I sina verk frammanar Jenny Carlson Grip dofter av multnande löv, jord och bark, det är en levande, vild och allt annat än insmickrande natur vi möter i hennes målningar. Inspirationen hämtar hon från naturen runt den egna släktgården utanför Kallinge i Blekinge. 

Den pastosa färgen och de spontana penseldragen kan föra tankarna till en målerisk mästare som dansken Per Kirkeby, som rörde sig i samma abstraherade skogslandskap. Det är en genre som kräver ett stort måleriskt självförtroende, minsta osäkerhet i penselföringen eller koloriten och hela duken förvandlas till en kladdig härdsmälta. 

Jenny Carlsson Grip lyckas i ansatsen. Här och där skymtar en realistisk blomma eller trädstam fram mot en blå himmel, men mest som fästpunkter för ögat i en suveränt sammanhållen målerisk koreografi. 

Passa på att se utställningen nu, medan de rostgula löven på Djurgården ännu bildar en naturlig fond till de höstliga färgerna i Jenny Carlsson Grips mustiga och virvlande måleri.

Jenny Carlsson Grip
Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendiat 2022
Prins Eugens Waldemarsudde
27´6 oktober - 27 november

 

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

Klicka här för att läsa Bo Madestrand 5 bästa tips denna höst