Tavla "för kraftfull" för försvarsdepartementet

En kostymklädd man håller i sitt automatvapen. Fram tills nu har Mamma Anderssons målning "Om kriget (igen och igen)" hängt vid ett mötesrum på försvarsdepartementet i Stockholm som valt att skicka tillbaka den till Statens konstråd.


Spara som favorit

 26 mars 2024

Nu visas den i stället för allmänheten. "Varning för konsten!" heter utställningen på Skeppsholmen i Stockholm med ett 30-tal offentligt ägda verk som väckt starka reaktioner. Vissa har också sänts i retur av statliga myndigheter, tingsrätter och andra institutioner som inte längre vill visa dem. Till den kategorin hör Mamma Anderssons målning som köptes in av Statens konstråd 1999 och placerades på försvarsdepartementet. Där fick den vara kvar fram till 2023.
- Nu visas den i stället för allmänheten. "Varning för konsten!" heter utställningen på Skeppsholmen i Stockholm med ett 30-tal offentligt ägda verk som väckt starka reaktioner. Vissa har också sänts i retur av statliga myndigheter, tingsrätter och andra institutioner som inte längre vill visa dem. Till den kategorin hör Mamma Anderssons målning som köptes in av Statens konstråd 1999 och placerades på försvarsdepartementet. Där fick den vara kvar fram till 2023.
Inget damm
"Om kriget (igen och igen)" målades i samband med Balkankriget och föreställer en kostymklädd man med krigsvapen. Framför honom rör sig vanliga civilklädda människor i ett upplöst landskap. Mamma Andersson är en av Sveriges mest hyllade samtidskonstnärer och målningen kommer inte att samla damm, enligt Orrje. 
Den är också ett exempel på hur rum och tid påverkar hur konsten ses och uppfattas, vilket också är temat för utställningen på Statens konstråd.
- Viss konst känns föråldrad, men just den här målningen får ju ytterligare en dimension i dag eftersom vi lever i ett säkerhetspolitiskt känsligt läge.
Även cigaretter väcker reaktioner. Eva Mossing Larsens målning "Rökning" föreställer en ung person som blåser ut ett enormt grått rökmoln. Den har har hängt i Studentpalatset på Stockholms universitet som valde att plocka ner den 2021.
För påträngande
Nakna kroppar har också fått en ny laddning. Frisen "Fri som liv" – en serie målningar på pannå av Tom Krestesen kom i retur 2015 från Sveriges geologiska undersökning (SGU) i Uppsala. De gjordes direkt för SGU:s lokaler 1979.
-Man tyckte att de nakna kropparna som konstnären avbildat var för påträngande, men när man ser verket och börjar diskutera det förstår man att motiven är hämtade från Gamla testamentet och Höga visan, säger Henrik Orrje. / Eika Josefsson / TT
Fakta: "Varning för konsten"

Statens konstråd har en samling på cirka 100 000 konstverk inköpta för att visas i offentliga miljöer. I rådets egna lokaler på Skeppsholmen i Stockholm visas 19 mars till 27 augusti 30 konstverk som väckt starka reaktioner. Det är konst som tagits ner eller konst som först kritiserats för att sedan omfamnas.

På väggen syns Eva Mossing Larsens målning "Rökning" som Stockholms universitet tog ner 2021. Foto: Ricard Estay
--------------------------------