Impressionisterna firas stort i vårSpara som favorit

 04 januari 2024

Musée d'Orsay i Paris ska sprida nytt ljus över impressionisterna som i år firar 150-årsjubileum. För första gången låter museet samtidigt besökarna resa tillbaka till den tidens Paris med hjälp av en 45 minuter lång VR-film som gör det möjligt att uppleva Boulevard Haussmann 1874, skriver The Guardian.

I april har det gått 150 år sedan en grupp nytänkande konstnärer som blivit refuserade av den årliga salongen valde att ställa ut själva. Konstnärerna – däribland Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Edgar Degas, Berthe Morisot, Camille Pissarro och Paul Cézanne – ville visa världen så som den var där och då, inte så som den hade varit.

"Paris 1874. Att uppfinna impressionism" öppnar 26 mars på Musée d'Orsay och omfattar 130 klassiska impressionistverk, däribland Claude Monets "Impression, soleil levant", som kom att ge namn åt den nya konstinriktningen.

I Sverige visar Nationalmuseum och Waldemarsudde i Stockholm i vår varsin kvinnlig impressionist: norska Harriet Backer (från 22/2) respektive danska Marie Krøyer (från 9/3).