Medeltidsmuseet ska utredas på nytt

Oberoende experter får i uppdrag att se över hur de medeltida lämningarna på Helgeandsholmen i centrala Stockholm ska bli fortsatt tillgängliga för allmänheten.


Spara som favorit

 14 februari 2024

Medeltidsmuseet i Stockholm stängde den 6 november för att så småningom flytta till nya lokaler i börshuset i Gamla stan.
Riksdagsförvaltningen beslutade i våras att säga upp museet för att i stället bygga ett nytt besökscenter till riksdagen. Sedan dess har flera debattörer höjt sina röster för att museet ska få vara kvar i de nuvarande lokalerna som rymmer medeltida fornlämningar som inte går att flytta.

Riksdagens behov av ett nytt besöks- och mötescentrum ska "tillgodoses" även fortsättningsvis, enligt onsdagens beslut i riksdagsstyrelsen. Men samtidigt ska de oflyttbara medeltida lämningarna göras tillgängliga för en intresserad allmänhet.

"Att lära av historien är viktigt, särskilt i en tid som vår då mycket förändras på kort tid. Därför är jag glad att vi i Riksdagsstyrelsen nu enats om att utreda hur Sveriges medeltida historia fortsatt ska gestaltas musealt på platsen på ett suggestivt och intresseväckande sätt", säger talman Andreas Norlén (M) en skriftlig kommentar.

Beslutet betyder att Medeltidsmuseet skulle kunna arrangera visningar eller utställningar på platsen även i fortsättningen. Utredningen är också fri att föreslå egna alternativ.

Även Henrik Vinge, Sverigedemokraterna, är nöjd:

- Det ska vara en museal framställning med utbildad personal, det ska också vara en inspirerande och gestaltad miljö. Det här är betydligt mer än att man bara bevarar fornlämningarna. Det man behöver titta på är säkerhetsaspekterna och hur man förenar det här med ett besökscenter.

Men det betyder inte att hela Medeltidsmuseet ska flytta tillbaka?

- Nej, det är en dialog man måste ha med Stockholms stad, det är staden som driver museet.
/ Erika Josefsson/TT

Konstnären Botero är död

Den colombianske målaren och skulptören Fernando Botero har avlidit, 91 år gammal, meddelar landets president Gustavo Pe…

 20 september 2023

Jens Christiansen

Lyfter stulen musik – får Bindefelds stipendium

Under andra världskriget planerade nazisterna att plundra judiska musiksamlingar över hela Europa. Judar skulle från…

 24 januari 2025

Jens Christiansen

Konstduo kickar i gång smältande permafrost

På en myr med permafrost nära Abisko fjällstation visas de två konstnärernas nya verk, "Sensing the Arctic" från den 17 …

 17 augusti 2023

Jens Christiansen

Operan om renoveringsförslaget: En mardröm

"Regeringen bör fråga sig vilket operahus man vill ha. Om förstudien blir verklighet skruvar man ner ambitionerna, vi ko…

 23 april 2024

Jens Christiansen

Eva Hild gör konstnärlig gestaltning till strandprom...

Skulpturen Hold har anlänt från Kina och ska monteras på piren. Invigning sker 5 juni. Foto: Mikael Sjömark Eva Hilds ko…

 20 maj 2025

Martin Ågren

Norske målaren Leonard Rickhard död

Den norske målaren Leonard Rickhard har avlidit, 78 år gammal, meddelar Astrup Fearnley-museet i Oslo. Han somnade in "e…

 11 januari 2024

Jens Christiansen

Torn vid Nimis har rasat

Tornet hade varit instabilt sedan en månad tillbaka då ett stenblock ramlat ner och krossat ett av de bärande benen, enl…

 25 juli 2024

Jens Christiansen

Konstverk av ölburk som av misstag kastats i soptunn...

LAM-museet har återfunnit ett konstverk som ser ut som två tomma ölburkar efter att en anställd av misstag slängt det i …

 09 oktober 2024

Jens Christiansen

Världskulturmuseet lämnar tillbaka kulturskatter til...

Statens museer för världskultur ska nu återlämna kulturarvsföremål till både Nigeria och Bolivia. Nigeria återfår 39 av …

 17 november 2023

Jens Christiansen

Säkerheten viktig när Lars Vilks konst ställs ut

När Blå Hallen i Höganäs öppnar sin utställning av Lars Vilks konstverk kommer ett av de mest omtalade verken saknas: te…

 19 juli 2023

Jens Christiansen