Sopp-attack på "Mona Lisa" i Paris

Renässanskonstnären Leonardo da Vincis världsberömda konstverk "Mona Lisa" har utsatts för en sopp-attack.


Spara som favorit

 29 januari 2024

Två kvinnliga klimataktivister kastade på söndagsförmiddagen orangefärgad soppa på målningen, som hänger på Louvren i Paris. Konstverket skyddas dock av skottsäkert glas och verkar därför inte ha tagit skada.

- Vad är viktigast, konst eller hälsosam och hållbar mat? Vårt jordbrukssystem är sjukt och våra bönder dör på jobbet, sade en av aktivisterna, vilket syns och hörs på ett filmklipp som Le Parisien publicerat.
I klippet syns också hur museipersonalen snabbt ställer fram stora skärmar som skymmer både aktivisterna och det kladdiga konstverket.

Aktionen kommer samtidigt som franska bönder i dagar protesterat, bland annat genom att blockera vägar runt om i landet, för bättre villkor. Sopp-attacken på Louvren är en av flera aktioner mot berömda konstverk där klimataktivister bland annat krävt att fossila bränslen fasas ut.

"Mona Lisa" vandaliserades även 2022, då av en man som försökte slå sönder skyddsglaset för att sedan smeta ut en gräddig kaka över det berömda motivet, också det en klimataktion.

Klicka här för att se filmklippet när aktivisterna slänger "soppa" på Mona Lisa 


Den världsberömda målningen Mona Lisa på Louvren i Paris vandaliserades under förmiddag
. Foto: Clement Lanot/AP

 

LÄS MER:

"Kommuner i norr mot strömmen – satsar på kultur" >>

"Anna Odell: Går inte att fördöma" >>

"Uppsala och Kiruna vill bli kulturhuvudstäder" >>