Stulen van Gogh-målning återbördad

Stulen van Gogh-målning återbördad

Spara som favorit

 13 september 2023

Ett verk av Vincent van Gogh som stals 2020 har återbördats till museet av konstdetektiven Arthur Brand, skriver nederländska tidningen De Telegraf.

Verket "Nuenens pastorsgård på våren", målad 1884 av van Gogh, hade lånats ut till Singermuseet i staden Laren från Groninger Museum. Mitt i natten den 30 mars 2020 bröt sig en man in på museet genom att slå sönder en glasdörr och försvann med målningen under armen. Kuppen uppmärksammades internationellt och verket värderades till mellan tre och sex miljoner euro.

Mannen, som i nederländska medier kallas Nils M och är en känd konstrånare, greps i april 2021 och dömdes till åtta års fängelse för stölden av van Gogh-tavlan och ytterligare ett verk av konstnären Frans Hals.

Förhandlingar strandade
Efter några månader kontaktades den nederländska konstdetektiven Arthur Brand av en källa i den kriminella världen som hade köpt van Gogh-målningen av Nils M. Den kriminella organisation som hade tavlan ville använda den för att växla till sig en av sina medlemmar som avtjänade ett fängelsestraff.

Förhandlingarna misslyckades och det var först för två veckor sedan som Arthur Brand återigen kontaktades angående "Nuenens pastorsgård på våren", säger han till nyhetsbyrån AFP.

Det var av en man utan koppling till stölden. Han sade att han ville återbörda van Gogh-verket eftersom det bara ställde till besvär för honom. Jag samarbetade med polisen och fick tillbaka målningen, säger Brand.
"Kommer återställas"
Målningen tillkom relativt tidigt i van Goghs liv, innan han började måla de solrosor och självporträtt som han blivit mest förknippad med. Verket kommer nu återigen att ställas ut på Groninger Museum.

Jag har tänkt att jag inte kommer att leva tillräckligt länge för att få återse det. Men jag såg direkt att det var den riktiga målningen. Den har fått några skador, men kommer att kunna återställas, säger Andreas Blühm, chef för museet, till De Telegraf 


Vincent van Gogh, Nuenens pastorsgård på våren, 1884

Nedan ses tjuven fastna på museets övervakningskamera