Tecknare ska försöka fånga den skånska drömmen

Tecknare ska försöka fånga den skånska drömmen

Spara som favorit

 30 oktober 2023

De skånska drömmarna är inte lättfångade – om de nu ens finns? För vad är egentligen det skånska? Sex serietecknare har fått i uppdrag att sätta spaden så djupt ner i myllan de bara kan. Don Arvidssons lott blev Sjöbo.

- Jag fick kolla på Google maps var det ligger, det var på den nivån.

Don Arvidsson hade aldrig satt sin fot i Sjöbo och trots att det på grund av sin historia är en av de mest kända småkommunerna i Skåne hade hen inga speciella förkunskaper. Och det kan nog vara bra.

- Alla sade: Oj, Sjöbo. Jag känner att jag har en fördel där som inflyttad från Finland i vuxen ålder – jag hade inte hört hälften av historierna. Jag hade inte den kopplingen, men alla andra har väldigt starka åsikter.

Det är samma sak med "det skånska". Don Arvidsson kom till Sverige som 23-åring för åtta år sedan och har sedan dess bott i först Lund, sedan i Sveriges seriecentrum, Malmö.

- Så för mig personligen är det skånska det svenska, säger Don.


Ut ur bubblan
Initiativet togs av Henrik Teleman, på Folkets konsthall, som valde ut sex serietecknare i Malmö med olika stil och bakgrund för att göra dels en vandringsutställning och dels en katalog: "Skåne – En dröm".

Tecknarna ska lägga örat mot marken i sex skånska kommuner för att fånga deras själ, men hur de ska gå tillväga och vad de ska göra av sina nyvunna erfarenheter är upp till tecknarna att bestämma. Utöver Sjöbo ingår Hässleholm, Svedala, Lomma, Östra Göinge och Bromölla i projektet.

- Det formella uppdraget är att ta reda på vad det skånska är, säger Henrik Teleman.

Han ser en stor poäng med att rycka loss tecknarna från deras invanda serietecknarbubbla i Malmö, där alla känner alla.

- Det är nyttigt att träffa andra människor. Om jag är expert på att exempelvis göra serier, konst eller installationer, då är det ju viktigt att jag kan använda alla människors erfarenheter, inte bara de som har min bakgrund, säger Teleman

Frisör tar pulsen
Julia Hansen har för första gången i sitt liv hängt i Östra Göinge, där invånarna snarare definierar sig som göingar än som skåningar. Hon upptäckte att frisersalongen kan vara en av ingångarna till en ny bygd.

- Jag tänkte att om det är någon som har koll på pulsen så är det en frisör. Hon klippte mig, vi pratade och det blev ett jättefint samtal.

Besöket blev till ett manus, men hon var noga med att stämma av med frisören efteråt, som bad henne stryka några saker som kändes för privata.

- Jag kommer själv från Nyköping så jag vet hur det är: Alla känner alla och alla skvallrar om alla, säger Julia Hansen.


Skissblocket åker fram hela tiden, men exakt vad det ska landa i kan fortfarande bli en överraskning, även för serietecknaren Don Arvidsson själV. Foto: Johan Nilsson/TT

Känns klockrent
Don Arvidsson har efter fem besök i Sjöbo hittat ett favoritkafé, varit på biblioteket, strosat runt och besökt en danstillställning och även blivit hembjuden till en äldre kommuninvånare.

Uppväxten i ett mindre finländskt samhälle omgivet av sjöar och vacker natur gör att det finns en naturlig koppling.

- Jag tycker själv nu när jag har varit här och träffat folk och fått lite stämning att det känns ganska klockrent.

Skissblocket åker fram hela tiden, men exakt vad det ska landa i kan fortfarande bli en överraskning. För sådant är seriemediet – en enda fin linje kan ändra hela intrycket och slutresultatet kan ofta överraska tecknaren själv.

- Jag vet inte vilken slags cocktail detta blir. Det är mitt uppdrag att blanda ihop allt detta och se vad som kommer ut. Cecilia Klintö/TT


Serietecknaren Don Arvidsson i centrala Sjöbo – som vanligt med block och penna redo. Foto: Johan Nilsson/TT
Fakta: "Skåne – En dröm"

Projektet har sparkats i gång av den ideella föreningen Folkets konsthall.

Sex serietecknare har tilldelats varsin skånsk kommun som de besöker under hösten. Det ska resultera i en serie på cirka tio sidor från var och en av kommunerna och dessa ska tillsammans visas i en utställning som under nästa år turnerar mellan de utvalda kommunerna.

Serierna kommer även att presenteras i en katalog.

Tecknarna som ingår är: Steve Nyberg i Bromölla, Don Arvidsson i Sjöbo, Julia Hansen i Östra Göinge, Saskia Gullstrand i Hässleholm, Jimmy Wallin i Svedala och Sissel Gustafsson i Lomma.

Projektet genomförs i samarbete med Seriefrämjandet och de sex kommunerna.

Källa: Folkets konsthall

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LÄS MER:

"Beslagtagna konstverk av Egon Schiele säljs på auktion" >>