Tysk samtidskonst av högsta klass

Artipelag firar 10 år i år och har satsat stort med en utställning med den tyske konstnären Anselm Kiefer för första gången i Sverige. En mäktig mångfacetterad utställning som fyller alla utställningsrummen. Detta möte ska man inte missa.


Spara som favorit

 16 juni 2022

Målare, skulptör, fotograf… Anselm Kiefer är absolut en inflytelserik tysk konstnär men då han rört sig i tabubelagt område, särskilt i början med motiv kring Naziuniformer och koncentrationsläger, så fick han inte något större genomslag i hemlandet innan övriga världen först etablerat honom i större skala. Hans första soloutställning var 1969 och han fick faktiskt, tillsammans med Georg Baselitz, representera Tyskland i Venedig Biennalen 1980. Men det var nog inte förrän MoMa i New Tork 1998 som han blev ett stort namn.


Anselm Kiefers konst innehar många lager och lite bör man nog läsa på innan man ser utställningen på Artipelag för att tillfullo uppskatta konsten. Kiefer brottas med sin egen, Tysklands och världens stora frågor om historia, skuld, kosmos, religion, människa, filosofi och poesi. Han vill översätta världens frågor och de andliga kopplingar han känner i sin konst. Även om hans tema var det nazistiska styret, förintelsen eller läran om kabbala så införlivade han sina tankar och idéer i de häpnadsväckande konstverk som vi kan njuta av nu på Artipelag. Anselm Kiefer använder material som aska, lera, halm, schellack och bly i sin konst och är influerad av bland annat Paul Celans dikter. Hans verk är ofta utförda i stor skala som passar perfekt här ute i Artipelags lokaler och museet karga natur responderar bra mot Kiefers konst och palett.

Detta är första gången han har en soloutställning i Sverige och museets konstnärlige ledare Bo Nilsson har satt ihop en fin, spännande utställning med ca 60 konstverk som ger en bra inblick i denna fascinerande konstnärs liv och konst. Konstverken kommer från en privatsamlares (Hans Grote) 120 verk stora samling som numera ingår i en stiftelse vars ändamål är att visa Kiefers konst. Det är ovanligt att kunna se ett helt rum bestående av 14 målningar, vilka alla var och en alla är stora fina målningar på egen hand men som egentligen är ett konstverk i 14 delar, (The Secret Life of Plants for Robert Fludd, 2001-2002) eller hela konstverket Palmsonntag från 2010 som består av 30 delar + en hel palm. Konstsamlaren Hans Grothe gjorde oss alla en välgärning genom att infoga alla delar till ett konstverk som annars med största sannolikhet hade delats upp. Totalt upptar utställningen alla rum på museet och ni bör passa på att se denna i sommar. Rekommenderar även att köpa utställningskatalogen, vilket egentligen är en vacker konstbok.

Anselm Kiefer, Grosse Fracht, 1981/1991

ANSELM KIEFER
ESSENCE-EKSISTENCE
ARTIPELAG
4 JUNI - 8 JANUARI 2023

K SPECIAL : Tätt intill Vermeer

Med verk som "Flicka med pärlörhänge” och "Kökspiga som häller upp mjölk” är den nederländske 1600-talsmålaren Johannes …

 06 augusti 2024

Jens Christiansen

Besöksrekord för Edvard Munch

Över 720 000 människor besökte utställningen "Edvard Munch. A poem of life, love and death" i Paris. Det är det största …

 27 januari 2023

Jens Christiansen

Många små städer saknar ny konst

Var femte mindre stad och landsortskommun uppger att ingen ny konst har satts upp på en offentlig plats de senaste fem å…

 09 januari 2025

Jens Christiansen

Konstverk av ölburk som av misstag kastats i soptunn...

LAM-museet har återfunnit ett konstverk som ser ut som två tomma ölburkar efter att en anställd av misstag slängt det i …

 09 oktober 2024

Jens Christiansen

Konstakademien säger nej till sammanslagning av Mode...

I ett pressmeddelande meddelar att Konstakademien att de inte stödjer  det förslag som regeringen lagt fram där Moderna …

 30 januari 2025

Jens Christiansen

Jenny Carlsson Grip på Waldemarsudde

Gränslandet mellan det figurativa och det abstrakta är en kreativ frizon, där nya former och stämningar kan uppstå. Men…

 01 november 2022

Bo Madestrand

National Gallery förbjuder vätskor efter attacker

Konstmuseet National Gallery i London utfärdar ett förbud mot att ta med vätskor, rapporterar The Guardian. Beskedet kom…

 21 oktober 2024

Jens Christiansen

Etnografiska stryker i utställning om nazianhängaren...

Etnografiska museet i Stockholm städar i utställningen om geografen Sven Hedin, enligt SVT Kulturnyheterna. Hedin var in…

 19 januari 2023

Jens Christiansen

Christo inte längre ägare till Lars Wilks konstverk...

Tidigare rådde oklarheter kring om konstnären Christo eller om Lars Vilks äger Arx. Christo ägde även Nimis, men efter h…

 09 januari 2023

Jens Christiansen

Man fast i konstverk

En kanadensisk man på äventyrsjakt fick ett lite större äventyr än han hade hoppats på när han trillade ner och fastnade…

 18 april 2023

Jens Christiansen