Världskulturmuseerna vill återlämna konst till Nigeria



Spara som favorit

 23 februari 2023

Statens museer för världskultur söker nu regeringens medgivande för att lämna tillbaka 39 föremål med ursprung i kungadömet Benin i nuvarande Nigeria.

Föremålen förvärvades mellan 1898 och 1908 av dåvarande Etnografiska avdelningen vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, via svenska och tyska mecenater och den internationella konstmarknaden. Kulturföremålen kan knytas till den plundring av Benin City som genomfördes 1897 under den så kallade brittiska straffexpeditionen.

Det är ett extremt trauma och alla vet att det skedde. I andra länder har det varit en mer gradvis utförsel av kulturarvet som kanske inte förknippas med en sådan komprimerad, traumatisk händelse. Så Nigeria har blivit fokus för hela repatrieringsrörelsen i Afrika, sade Michael Barrett, Afrikaintendent vid Världskulturmuseerna till TT inför det väntade beslutet.

Statens museer för världskultur har utrett proveniensen och förutsättningarna för att lämna tillbaka föremålen som har sitt ursprung hos edofolket. Utredningen har hämtat kunskap i samarbete med nätverket Benin Dialogue Group och tar hänsyn till plundringens våldsamma natur och Nigerias långvariga kamp för att få tillbaka dem.

- Att behålla föremålen när vi nu har kännedom om hur de har förvärvats rimmar illa med Världskulturmuseernas uppdrag och det vore att stödja oetiska museipraktiker, säger museernas överintendent Ann Follin i ett pressmeddelande.

Sammanlagt 5 000 till 10 000 kulturföremål från plundringen är spridda över världen och flera länder har redan lämnat tillbaka stulna konstföremål till Nigeria och flera andra länder i Afrika och Sydamerika.

Hösten 2022 invigde Benins president, Patrice Talon,  en utställning med de 26 historiska skatter som Frankrike lämnade tillbaka 2022, drygt 130 år efter att de stals av den franska kolonialmakten. De 26 verken, varav vissa betraktas som heliga i Benin, ställs nu ut i presidentpalatset i staden Cotonou i utställningen ”Benins konst i går och i dag”.

Patrice Talon förklarade att utställningen manifesterar ”stolthet och tro på vad vi en gång var, på det vi är och kommer att vara”.

Även Storbritannien, Belgien, Nederländerna och Tyskland har fått krav från afrikanska stater som vill ha tillbaka konstskatter som kolonisatörerna tog med sig till Europa.

Frankrike lämnade tillbaka de 26 föremålen till Benin efter två års förhandlingar. Enligt en rapport gjord på beställning av den franske presidenten Emmanuel Macron finns cirka 90 000 afrikanska artefakter på franska museer. 70 000 av dessa finns på det etnografiska museet Quai Branly i Paris. (TT)

Skulpturer från Benin som ställdes ut i Berlin under 2022

 

Medeltidsmuseet ska utredas på nytt

Medeltidsmuseet i Stockholm stängde den 6 november för att så småningom flytta till nya lokaler i börshuset i Gamla sta…

 14 februari 2024

Jens Christiansen

Nya polska regeringen byter ut biennalkonstnär

Czwartos valdes av den förra nationalistiska högerregeringen som leddes av partiet Lag och rättvisa (PIS). Valet av hono…

 04 januari 2024

Jens Christiansen

BANKSY GÖR EN EGEN UTSTÄLLNING

Den anonyma Banksy visar upp nya versioner av flera av sina mest kända verk i utställningen "Cut & run: 25 year…

 15 juni 2023

Jens Christiansen

Konstnären Jamie Reid är död

Den brittiska konstnären Jamie Reid – vars design av omslagen till flera av Sex Pistols skivor blivit konstklassiker – …

 17 augusti 2023

Jens Christiansen

Torn vid Nimis har rasat

Tornet hade varit instabilt sedan en månad tillbaka då ett stenblock ramlat ner och krossat ett av de bärande benen, enl…

 25 juli 2024

Jens Christiansen

Liljevalchs nya konsthall måste tätas

Gert Wingårds nya tillbyggnad till Liljevalchs konsthall i Stockholm invigdes för tre år sedan. Just nu tätar entreprenö…

 12 november 2024

Jens Christiansen

Ryske skulptören Zurab Tsereteli död

Peter den store-statyn i Moskva av Zurab Tsereteli. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT Tsereteli var känd för sina mon…

 24 april 2025

Jens Christiansen

Konstnär i fängelse efter kupp mot hyllad anka

Den danska konstnären Ibi-Pippi Orup Hedegaard döms till fängelse och skadestånd efter den uppmärksammade aktionen utför…

 22 mars 2023

Jens Christiansen

Hennes bibliotek brändes – gör konst om censur

Som barn såg Shubigi Rao hur hennes älskade familjebibliotek brändes ner av inbrottstjuvar, i deras ilska över att famil…

 14 mars 2025

Jens Christiansen

Inställd utställning flyttar in på Borås Konstmuseum

Portad konst får flytta in på Borås Konstmuseum Borås Konstmuseum ska visa Sadaf Ahmadis omdiskuterade konstutställning …

 08 september 2023

Jens Christiansen