DANA SCHUTZ


9 januari 2023 - 11 juni 2023

DANA SCHUTZ

Den amerikanska konstnären Dana Schutz (f. 1976) är en av vår tids stora figurativa målare: en eminent berättare som skildrar människor – och våra relationer – i komplexa och ofta gigantiska kompositioner. Hennes universum är störande och fascinerande och får oss att vilja skrika, skratta och gråta på samma gång.

Det ohyggliga, groteska, absurda och komiska smälter samman i verk av den amerikanska konstnären Dana Schutz, som föddes 1976 i Michigan, och idag bor och arbetar i Brooklyn. I två decennier nu har hon utmärkt sig med sin fantastiska berättarkraft, starka färgsinne och dramatiska nerv – en sann berättelsemålare för vår tid.

Även om Schutzs konst kan verka dyster, krass, ibland nästan frånstötande – det här är verkligen tunga grejer – finns det definitivt något övertygande, till och med förtrollande med den. Och man är aldrig i tvivel om konstnärens djupa, underliggande medkänsla och känslighet för samhället och den tid vi lever tillsammans.

" Dana Schutz ger dig hopp om att målning kommer att bestå till slutet av vår art. " / New York Times

Dana Schutz är fortfarande djupt bekymrad över människor och våra ömsesidiga relationer – allt som skiljer oss åt, binder oss samman och äger rum mellan oss – därav titeln på utställningen Between Us på Louisiana i Danmark.

I sina verk har Dana Schutz gått från kaotiskt-klaustrofobiska scener – särskilt kopplade till ungdomar och typiskt med singelfigurer – till allt mer komplexa motiv, befolkade av många skådespelare.

Utställningen kommer att presentera flera av dessa mycket stora målningar, där grupper av människor t.ex. slåss om toppen av ett berg, försöker överleva i en båt på öppet hav eller har gett sig ut i grupp med flottar i ett försök att slå Sol.

Det är scener av närmast bibliskt format, som får karaktären av ett slags samtidsmytologi. Naturligtvis är Schutz absolut modern, men det är helt klart att hon ”känner” och ”bemästrar” sina klassiker och vill gärna dra nytta av referenser till historiemåleriets stora traditioner.

" Målningar säger ofta mer om oss än om sig själva. De kan kontinuerligt skapa och återskapa mening om de är bra." / Dana Schutz

Presentationen av Dana Schutz ska uppfattas som en naturlig förlängning av Louisianas utställningar med internationella samtida målare som Peter Doig, Daniel Richter, Tal R, Cecily Brown och Mamma Andersson.

Utställningen presenterar både målningar, teckningar och grafik samt skulptur och ger en överblick över hela hennes karriär som sträcker sig över två decennier. Den åtföljs av en Louisiana Revy och en internationell katalog på engelska. Därefter kommer utställningen att visas på MAM, Musée d'Art Moderne i Paris.

Bild: Dana Schutz. To Have a Head,  2017. Collection of Suzi and Andrew B. Cohen. © Dana Schutz 

Hitta hit

Fler utställningar på LOUISIANA MUSEUM OF MODERN ART

Fler utställningar

Brave Wine

Om ukrianska vinmakare under brinnande krig

Spritmuseum presenterar en unik fotoutställning om ukrainska vinmakare under brinnande krig.

 14 jun - 24 aug 2023

Spritmuseum, Stockholm

EVA HILD

En utställning med Eva Hild på Landskrona konsthall

I denna utställning på Landskrona konsthall utforskar skulptören och keramikern Eva Hild sinnebilden av den upplösta...

 20 maj - 27 aug 2023

Landskrona konsthall, Landskrona

Martin Gustafsson

Minotaurens öga

 18 nov - 7 jan 2024

Ronneby Konsthall, Ronneby