STENA DANICA – en utställning av Danica Dakić


21 januari - 16 april 2023

STENA DANICA – en utställning av Danica Dakić

Röda Sten Konsthall öppnar igen 21 januari med årets första utställning STENA DANICA av konstnären Danica Dakić. Varmt välkommen!

OM UTSTÄLLNINGEN

I separatutställningen STENA DANICA av konstnären Danica Dakić (f. 1962, Sarajevo) sammanförs äldre konstverk med en nyskapad installation för utställningsrummet Katedralen. Verket hämtar inspiration från färjan “Stena Danica” som delar namn med konstnären. Tillsammans med kompositören Bojan Vuletić har Dakić skapat en komposition utifrån maskinljudet från färjan och konstnärens röst. De utställda konstverken sammanflätas genom ett och samma tema, resandet. Resande i såväl symbolisk som personlig betydelse. Utställningen är curaterad av Anja Bogojević och Amila Puzić.

VERNISSAGE 21 JANUARI

Öppningsceremonin inleds kl. 13 den 21 januari av verksamhetschef Mia Christersdotter Norman som hälsar välkommen samt en introduktion av curatorerna Anja Bogojević och Amila Puzić. Dagen bjuder även på konstnärssamtal och festligheter!

OM KONSTNÄREN

Danica Dakićs arbete sträcker sig från video och film till fotografi och installation. Hennes verk är baserade på performativa och kollaborativa processer och utforskar begrepp som kulturellt minne, identitet, språk och historia samt sociala roller under pågående förändringar.

Hennes separatutställningar har visats på Bosnien-Hercegovina paviljongen under den 58:e upplagan av Venedig Biennalen 2019, Museum für Moderne Kunst, Frankfurt a.M. 2013, Hammer Museum, Los Angeles 2011, Generali Foundation, Wien 2010 och på Kunsthalle Düsseldorf 2009.Hon har medverkat i grupputställningar under documenta 12 2017, 8:e och 11:e Istanbul Biennalen 2003 och 2009, Sydney Bienniale 2010 och São Paulo Biennial 2014.

Hon mottog Rome Prize of the Villa Massimo 2021. Dakić bor och arbetar i Düsseldorf och Sarajevo

Bild: Danica Dakić. Foto: © Egbert Trogemann, VG Bild-Kunst, Bonn.

Hitta hit

Fler utställningar på Röda Sten Konsthall

Fler utställningar

PÅ ARMLÄNGDS AVSTÅND

- Hundra år av nordisk konst

På armlängds avstånd är en samlingsutställning som består av verk från Tangen-samlingen som ägs och förvaltas av nors...

 11 mar - 1 okt 2023

Artipelag, Gustavsberg

KNUT ANDERSSON

Fårbonden från Tubbebo

Knut Andersson (1934-2021) verkade som fårbonde på gården Tubbebo utanför Månsarp i Jönköping under hela sitt liv. Va...

 28 jan - 12 mar 2023

Liljevalchs, Djurgården

När cirkeln sluts

Jonas Liveröd möter den arkeologiska samlingen

Historien är full av luckor. Utifrån fragment försöker vi människor skapa oss en bild av det förflutna. Det mesta av...

 26 nov - 9 apr 2023

Värmlands Museum, Karlstad

Mer Gallerier/Museer i närheten