1 januari 2023 - 1 januari 2030
Följ med på en vandring genom Egyptens 7000 år långa historia och lär känna människorna vid Nilen. I utställningen kan du se mängder av forntida föremål, ta del av nya forskningsrön och möta museets mumier.
Det forna Egypten är en av historiens mest kända och omskrivna kulturer. Allt från barnboksförfattare till hollywoodproducenter har fascinerats av faraoner, pyramider, gravkamrar och mumier. Men vilka var människorna som skapade den här kulturen? Hur tänkte de? Vad drev dem?
I utställningen kommer du närmare livet i Egypten, från de första bosättningarna vid Nilen för 7000 år sedan fram till idag. Fokus ligger på den långa och faraonska perioden, med sina pyramider och mumier. Men Egypten upphör inte att vara Egypten efter de sista faraonerna. I utställningen kan besökaren följa landets historia genom 7 000 år i en obruten vandring – som likt ett epos även tar besökaren ner i dödsriket.
DÖDEN, MUMIER OCH MYTER
Det som främst bidragit till intresset för det forna Egypten är synen på döden och livet efter detta. I utställningen kan du studera mumier och kistor på nära håll. Här kan du även titta närmare på unika 3D-scanningar av skrivaren och prästen Neswaius mumie, skala av lager för lager och se alla de amuletter som ligger dolda mellan linnelagren.
I utställningen berättas även om livet i pyramidernas skugga. Ett pyramidbygge var ett enormt projekt som involverade tusentals anställda. Det behövdes därför många skrivare som gjorde upp listor över löner, material och leveranser – vilka du hittar exempel på i utställningen. Du kan även ta del av vardagen i forna Egypten – vilken mat människorna vid Nilen åt, vilka gudar de dyrkade, samt vilka lekar och spel de roade sig med.
ARVET EFTER FARAONERNA
Utställningens avslutande del fokuserar på vad som hände i området efter dynastiernas tid. Medeltida föremål leder besökaren vidare från senantiken och in i ett medeltida Egypten där judendom, kristendom och islam existerade sida vid sida. Samtidigt vittnar en ovanlig samling folkmedicin och magiska föremål – insamlade så sent som 1978 – om hur kunskap från faraonsk tid har levt vidare in i modern tid.
Cecilia Hedlund – Vilka äger våra offentliga verk?
30 nov - 18 jan 2025
Konstakademien, Stockholm