Tal R & Mamma Andersson – Runtom Hill

Utställningen är avslutad! 6 maj 2023 - 1 oktober 2023

Tal R & Mamma Andersson – Runtom Hill

 03 maj 2023

Med en alldeles speciell känsla för färg och komposition har dansk/israeliska Tal R (f. 1967) och svenska Mamma Andersson (f. 1962) utmärkt sig som två av Nordens yppersta målare.

Båda har banat väg för ett nytt måleri under 2000-talet och har idag uppnått internationellt erkännande för sitt arbete. De två konstnärerna har lyckats skapa starka konstnärliga uttryck, där de båda på sitt sätt behandlar spänningsfältet mellan det välbekanta och det främmande.

Där Tal R:s verk kännetecknas av uttrycksfullhet och ljusa färger, står Mamma Anderssons verk som en dämpad kontrast med en stark känsla för den svarta färgens nyanser och möjligheter.

Trots de omedelbara skillnaderna i de två konstnärernas stilar hämtar båda inspiration från konsthistoriens stora mästare. Det är denna gemensamma inspiration som är utgångspunkten för Tal R & Mamma Andersson – Runtom Hill. Inramningen för utställningen är en gemensam fascination för den ikoniska svenska konstnären Carl Fredrik Hill (1849–1911) och hans så kallade sjukdomsteckningar. Efter ett antal år som landskapsmålare i Frankrike fick Hill diagnosen schizofreni vid 28 års ålder. Omhändertagen av sin mor och syster i sitt barndomshem i Lund skapade han ett överväldigande antal teckningar som är laddade med ångest, erotik och ett myller av djur, antika skulpturer och människor. På så sätt är teckningarna en bild av Hills yttre omgivning, men framför allt är de också ett uttryck för hans innersta tankar och inre kaos. Till utställningen har Tal R och Mamma Andersson tagit utgångspunkt i Hills speciella motivvärld och förvandlat den till sin egen unika stil. Förvridna kroppar svävar runt på stenstränder och teaterscener, inåtvända gestalter och masker blir en bild av den psykiskt sjuka människan, naturen blir intensiv, hotfull och levande, och mörkret letar sig in i verken.

Utöver de helt nya målningarna och verken på papper av Tal R och Mamma Andersson, bjuder utställningen på ett antal av Hills sjukdomsteckningar ur Malmö Konstmuseums samling, noggrant utvalda av de två konstnärerna.

Utställningen är ett samarbete mellan Kunsten Museum of Modern Art Aalborg, Malmö Konstmuseum och Museum MORE i Gorssel, Nederländerna. Utställningen på Malmö Konstmuseum är framtagen med stöd av Region Skåne.

Tal R –Blåt håndklæde (2022)

Hitta hit

Fler utställningar på Malmö Konstmuseum

Fler utställningar

Berlinde de Bruyckere - No Life Lost

Upplev den kritikerrosade utställningen på Artipelag.

Med sina storskaliga skulpturer och installationer i vax, trä, textil, metall och hästskinn har den belgiska konstnär...

 3 feb - 26 maj 2024

Artipelag, Gustavsberg

Mariana Silva Varela

Expedition Magallanes

Separatutställning i Projektrummet, Färgfabriken.

 13 apr - 12 maj 2024

Färgfabriken, Liljeholmen

ARTISTS BOOKS

Bibliotek? Äh, nja, bibliotek, kan man väl inte säga... Mer bokhörna egentligen. Eller? Ja... Nej, inte precis bokhör...

 6 apr - 24 apr 2024

Grafik i Väst, Göteborg

Another Occupation

SIMKA

konstnärsduon Simon Häggblom och Karin Lind visar delar av det 60 m långa verk som blev till under deras residens på...

 27 apr - 5 jun 2024

Körsbärsgården, Burgsvik

Fler Gallerier/Museer i närheten