Absolut Statehood
sommarens utställning

9 juni 2024 - 18 augusti 2024

Absolut Statehood

 21 maj 2024

För första gången visas nu alla verk från Absolut Vodkas mest ambitiösa konstkampanj Absolut Statehood

I Spritmuseums sommarutställning visas för första gången alla verk från Absolut Vodkas konstprojekt Absolut Statehood från 1992 – 93.

Utställningen tar med dig på en roadtrip genom en färgstark och livfull konstscen på den amerikanska landsbygden, långt ifrån etablissemang och internationell stjärnstatus. Över de pittoreska motiven och genom vindlande rurala landskap, svävar den ikoniska vodkaflaskan.

Absolut Statehood var ett av Absolut Vodkas mest ambitiösa och omfattande konstprojekt. Runt om i USA valdes 51 konstnärer, en för varje stat och en för Washington D.C., som fick i uppdrag att skapa “state-portraits” som representerade respektive konstnärs hemstat. Konstverken publicerades varannan vecka i tidskriften USA Today under åren 1992 och 1993. I samband med kampanjen såldes litografier av varje verk, numrerade och signerade av konstnärerna. Alla intäkter, cirka 4 miljoner dollar, donerades till Design Industries Foundation Fighting AIDS (DIFFA) för medicinsk forskning.

Under en tid då HIV och aids fortfarande var en dödsdom, var avsikten med kampanjen Statehood att sprida en mer empatisk syn på sjukdomen.

Och att sälja vodka.


Absolut Statehood, utställningsvy, 9 juni - 18 augusti 

 

Hitta hit

Fler utställningar på Spritmuseum

Fler utställningar

Landskrona Foto Festival

Vartannat år, förvandlas lilla skånska Landskrona, till en myllrande fotometropol – Landskrona Foto Festival. Lägg in...

 6 sep - 22 sep 2024

Landskrona Foto, Landskrona

Glitch

Katja Pettersson

En separatutställning med konstnären Katja Pettersson, en av grundarna till designgruppen Front.

 19 apr - 15 sep 2024

Värmlands Museum, Karlstad

Fler Gallerier/Museer i närheten