Money on the Wall: Andy Warhol

18 oktober 2024 - 27 april 2025

Money on the Wall: Andy Warhol

 02 september 2024

En omfattande Warhol-utställning i samarbete med en av världens främsta Warholkännare, Blake Gopnik.

Utställningen Money On The Wall öppnar riktar ljuset på ett begrepp som Andy Warhol själv myntade: Business Art, ”the step that comes after Art”. Utställningen utforskar Warhols mest kommersiella – men också mest banbrytande – sida. Få konstnärer har brottats lika konsekvent och kraftfullt som Warhol med det grundläggande faktumet att det moderna livet i väst är byggt runt konsumtion och pengar.

Dollarsedeln blev tidigt ett av hans favoritmotiv. Senare, på 70- och 80-talen, riskerade han vanära i konstvärlden genom att sätta igång alla möjliga projekt som på ytan verkade helt och hållet vinstdrivna. En del fungerade och gav honom intäkter, medan andra var för subversiva och därför dömda att misslyckas. I själva verket var de alla en del av en banbrytande konstnärlig idé. Money On The Wall placerar Warhol i en kontext med konstnärer som arbetar med liknande teman – från Warhols tid till idag. 

Absolut Warhol (the blue edition) visas dessutom för första gången någonsin i höstens utställning. Verket, som var en beställning av Absolut vodka, skapades 1985. Efter att ha varit försvunnet i över 30 år återfanns det 2019 – för att sedan komma till rätta i Absolut Art Collection. Nu visas det för första gången i Money On The Wall. Money On The Wall inkluderar även internationella konstnärer så som Lee Lozano, Chris Burden, Robert Morris, Takashi Murakami, Andrea Fraser, Carey Young, Daren Bader och det amerikanska konstnärskollektivet MSCHF.

Abolsut Warhol, Blue edition, Absolut Art Collection.  foto Markus Olsson 

Service

  • Restaurang
  • Bar

Hitta hit

Fler utställningar på Spritmuseum

Fler utställningar

Thale Vangen, Leontine Key Arvidsson

Thale Vangen och Leontine Key Andersson visar nya verk i separata utställningar under oktober månad.

 5 okt - 9 nov 2024

Galleri Arnstedt..., Östra Karup

Olle Johanson, Staffan Wigelius, Daniel Zausnig

Silversmide, fotokost och akvarell

Eleganta och tidlösa silverföremål, personlig fotokost med motiv och människor fångade i stunden och akvareller som f...

 3 okt - 6 okt 2024

Galleri Karlaväge..., Stockholm

Fler Gallerier/Museer i närheten