Våren 1635 får rikskansler Axel Oxenstierna ett brev som berättar om ett silverfynd på fjället Násavárre. Brevet andas hopp. Fyndet liknas vid den spanske kungens rikedomar på andra sidan Atlanten. Med guds hjälp ska detta kunna bli ett svenskt Västindien. En räddning för den statskassa som är näst intill helt tömd av det trettioåriga kriget.
Knappt fyra hundra år senare står samhället åter inför en stor utmaning. Ett klimat i förändring. Fossila bränslen ska fasas ut och ersättas av andra resurser. Skog, malm och el från vind och vatten. Än en gång vänds blickarna norrut.
I utställningen Kolonin tar fotografen Erik Abel med oss till några av de platser där vi hämtar våra naturresurser. Han låter oss möta människor som har en relation till markerna. Några av de som betalar priset för allas vårt välstånd.
Värmlands Museum finns på Sandgrundsudden mitt i centrala Karlstad och har öppet årets alla dagar. Museet är ett av Sveriges mest välbesökta länsmueer med omkring 200 000 besökare per år. Varje år visas 15-20 nya utställningar med kulturhistoria, konst och foto av hög internationell klass.
Under många år har museet tagit stora internationella utställningar till Värmland och tillfört regionala och lokala perspektiv till några av vår tids stora globala frågor.
Alltid på museet
Värmlandsliv är en historisk utställning om människors liv i landskapet under 10 000 år. Med utgångspunkt i dagens Värmland berättas här om människor som levt under olika tider och med olika förutsättningar. Här finns till exempel ett riktigt svärd från medeltiden, utsökt hantverk från 1700-talet, Färjestads guldhjälm från 1998 och mycket, mycket mer.
På museet går det alltid att uppleva konst av hög klass. Urvalet till Insyn & Utblick baserar sig främst på verk med koppling till Värmland, men även internationella konstnärer finns representerade.
Skaparverkstan är en plats för kreativa möten, inspirerande workshops och skapande med olika tekniker. På en vanlig vardag finns här papper och pennor för dig som vill teckna.
För de allra minsta museibesökarna finns Sandbergs sagovärld. Här kan du baka tårta med Lilla Anna, se när Pulvret fixar fisk, besöka slottet Gomorronsol och kika in i Långa farbrorns hatt – och både barn och vuxna får plats i Tummens mysiga läshörna.
Framtidslabbet är en interaktiv och tvärvetenskaplig utställning som främst riktar sig mot ungdomar. En plats där tankar, idéer och innovationer får flöda. Här tar vi just nu upp frågor som rör klimat och miljö.
Restaurang och café
Inne på museet finns Matbruket – en förstklassig restaurang med eget café för alla som vill att mat ska vara en upplevelse. Kombinera kultur med riktigt god mat och gör museibesöket till en oslagbar upplevelse.
Sommaröppna besöksmål
Under sommaren har museet besöks- och museiverksamhet vid ytterligare fyra kulturhistoriska besöksmål i Värmland, nämligen von Echstedtska gården, Torsby Finnskogscentrum, Långbans Gruvby och Lesjöfors Museum.
Värmlands Museum drivs genom Stiftelsen Värmlands Museum med stöd från Kulturrådet och Region Värmland, samt värdkommunerna för museets fem besöksmål; Karlstads kommun, Filipstads kommun, Säffle kommun och Torsby kommun.