I utställningen "Trådar och tankar – 50 år av brickvävning med Sonja Berlin" på Sörmlands museum möter vi en konstnär och innovatör som utmanat och förnyat en uråldrig teknik. Från traditionella band till tredimensionella konstverk – Berlins skapelser visar brickvävningens oanade möjligheter.
Malmköpingsbon Sonja Berlin är både slöjdare, lärare och konstnär. Sedan 1975 har hon ihärdigt utmanat den traditionella brickvävningens gränser. Utöver sin egen konstnärliga praktik har hon spridit kunskap om denna historiska tradition i rollen som kursledare och författare. Hennes passionerade arbete har varit avgörande för teknikens fortlevnad och samtida utveckling världen över.
Att väva med brickor är ett sätt att skapa slitstarka textilier i form av band. Tekniken har anor från minst 1500 år före vår tideräkning. I Sverige finns fynd från 500-talet. Brickorna som användes var tillverkade av trä, ben eller horn. Banden användes till exempel till bärremmar och kantning av större vävda textilier.
I brickvävningen gäller, att det vi ser på ytan visar de bakomliggande förutsättningarna. Det viktigaste är att ha en bra grund, redskap och garn att utgå ifrån så att vävningen kan utvecklas genom det praktiska arbetet, i stället för att blint följa teoretiska regler.
"Att steg för steg bli säker i hantverket och kunna förutse resultatet" tänker Sonja Berlin.
Berlin har undervisat från förskola till universitetsnivå, varit kursledare i olika studieförbunds och hemslöjdskonsulenters regi, samt återkommande varit gästlärare vid Handarbetets Vänners skola och andra högre textila utbildningar. Hon har haft separatutställningar och deltagit i en rad grupputställningar, bland annat vid Kalmar läns museum, Liljevalchs i Stockholm och Rauland Kunstmuseum. År 2006 tog hon masterexamen i traditionskonst vid högskolan i Telemark, Norge.
Gillar du Trådar och tankar ? - Dela gärna på sociala MEDIA!
Sörmlands museum är ett regionalt museum – ett länsmuseum. Museihuset finns i Nyköping, men museet har verksamhet i hela Sörmland. Med historia, slöjd, bild och form vill vi vidga vyer, väcka engagemang och bidra till att människor påverkar samhället och sin livssituation.