Erik Uddén är 2023 års mottagare av Fredrik Roos stipendium

Konstnären Erik Uddén (f. 1990 i Söderhamn) tidigare student vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm tilldelas 2023 års upplaga av Fredrik Roos stipendium. Stipendiet omfattar 650 000 kr
Erik Uddén är 2023 års mottagare av Fredrik Roos stipendium

Spara som favorit

 12 februari 2023

Fedrik Roos stipendium omfattar 650 000 kr och är därmed ett av Sveriges största och har nu tilldelat Erik Uddén. En stipendieutställning med Erik Uddéns verk genomförs på Artipelag mellan den 9 februari och 8 mars 2023.

Stipendiet utdelas med följande motivering:

”Erik Uddén kopplar samman färdiga väggfragment med olika textur och materialitet med gipsbearbetningar och måleriska penseldrag till nya kombinationer, där man aldrig riktigt vet vad som är slumpens skördar från materialets tidigare liv och vad konstnären har tillfört som en medveten handling. Det är i denna öppna situation som man som betraktare känner sig inbjuden till en dialog. Uddén låter sina målningar kopplas ihop till både väggar, tak och golv och ibland något enstaka fönster. Installationerna ingår på detta sätt i en nära dialog med det arkitektoniska rummet och därmed känns också kopplingen till samhället som en naturlig del.”

Stipendiatutställningen äger rum på olika platser på Artipelag såsom entréhallen, på plan 1 och på det sk ”Björns golv” på plan 3. Utställningen har fri entré och innefattar även en katalog. 2023 är sjätte året som utdelning och utställning sker på Artipelag.

Om konstnären

Erik Uddén är född 1990 och uppvuxen i Söderhamn, Hälsingland. Han är för närvarande både verksam och boende i Stockholm. Uddén avlade sin masterexamen på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm 2022 och sin kandidatexamen på Konsthögskolan i Malmö 2020. Han har tidigare studerat vid Pernbys målarskola och Konstskolan i Gävle.

Uddén har tilldelats stipendier från Konstakademien (R. och H. Svenssons donationsfond), 2022 och Karin och Erik Engmans stipendium i Gävle 2018. Hans verk har visats på Mazettihuset i Malmö, Konstakademien i Stockholm, Sandvikens Konsthall, Bollnäs Konsthall och Galleri Bo Bjerggaard i Köpenhamn.

Uddén arbetar med ett måleri som löser upp konturer mellan skulptur och måleri där spännramen och duken ofta används som skulpturala formgrepp. Han använder färg för att förhandla med och transformerar en mängd olika material, konventionella samt okonventionella. I Uddéns arbete undersöks målningens dubbeltydighet som både fönster och kropp att navigera i rummet.

Bild; Erik Uddén, Hooks, Nooks and Dirty Wobblers, 2023

 

Om Fredrik Roos

Fredrik Roos (f. 1951, d. 1991) var en skånsk finansman och konstsamlare. Han grundade 1988 konstmuseet Rooseum – Center for Contemporary Art i Malmö, där internationella utställningar varvades med Fredrik Roos samling av nordisk samtidskonst. Museet upplöstes 2006 och 60 verk ur samlingen såldes. Intäkterna från försäljningen blev grunden till den nuvarande stiftelsen.

Mottagare av stipendiet ska vara ”En konstnär som – i Fredrik Roos anda – är beredd att ta risker i sitt konstnärskap. En som tror på sig själv och som har ett eget uttryck. Konstnären ska vara högst 35 år och komma från Norden och arbeta företrädesvis med måleri och skulptur.”

Stiftelsen har ett nära samarbete med fem av landets konsthögskolor (Kungliga Konsthögskolan, Valand, Konstfack, Umeå Konsthögskola, Konsthögskolan i Malmö). Sedan 2019 har stiftelsen även öppnat upp för nomineringar av konstnärer verksamma i Danmark, Finland, Island och Norge.

De senaste åtta årens stipendiater:

2022 Judit Kristenssen (utställning på Artipelag)

2021 Gabriel Karlsson (utställning på Artipelag)

2020 Siri Elfhag (utställning på Artipelag)

2019 Sara Nielsen Bonde (utställning på Artipelag)

2018 Jonas Malmberg (utställning på Artipelag)

2017 Oskar Hult, Josefine Östberg Olsson och Jonas Silfversten Bergman

2016 Sandra Mujinga, André Talborn och Karl Patric Näsman

2015 Martha Ossowska Persson, Idun Baltzersen och Ida Persson

2014 Tomas Lundgren