Etnografiska stryker i utställning om nazianhängaren Sven Hedin

Etnografiska museet tar bort sin basutställning med Sven Hedin. Detta uppmärksammas efter att den svenska geografens nazism-kopplingar återigen hamnat i fokus i en ny bok av populärhistorikern Tommy Lundmark, rapporterar Dagens ETC.


Spara som favorit

 19 januari 2023

Etnografiska museet i Stockholm städar i utställningen om geografen Sven Hedin, enligt SVT Kulturnyheterna.

Hedin var inte bara upptäcktsresande och ledamot av Svenska Akademien, utan också nazisympatisör. Han såg Tyskland som ett bålverk mot Sovjetunionen och beundrade Adolf Hitler som han träffade flera gånger.

Det är en ny bok av populärhistorikern Tommy Lundmark, med bilder av Hedin som gör nazihälsning tillsammans med Heinrich Himmler, som tvingar fram en omvärdering.

I ett mejl till SVT Kulturnyheterna bekräftar museet att en utställning, där Sven Hedin ingick, tagits ner.

”Utställningen var en basutställning med perspektiv som alltmer omvärderas i forskning och i museivärlden”, skriver Anna Lundström, biträdande avdelningschef för innehåll och lärande på Världskulturmuseerna där Etnografiska ingår."

– Hedin hade en känd vurm för män med makt. Men att göra den jämförelsen: att han tyckte om och var imponerad av kommunistiska ledare och jämföra det med vad han gjorde för Nazi-Tyskland är bara fel. Det är helt uppåt väggarna, säger Tommy Lundmark till SVT Kulturnyheterna och tillägger:

– Att han står bredvid Heinrich Himmler och gör Hitlerhälsning 1940 måste man förhålla sig till.

Största delen av utställningen har plockats ned, men man fortsätter presentera en film om Hedin och resultat från hans fyra centralasiatiska expeditioner.

 

Etnografiska museet i Stockholm