Försvunnen tavla av Botticelli återfunnen

Försvunnen tavla av Botticelli återfunnen

Spara som favorit

 08 december 2023

Italiensk polis har hittat en målning av konstnären Sandro Botticelli som varit försvunnen i över 50 år

Konstverket av Botticelli, som rapporterats försvunnet i över ett halvt sekel, hittades gömt i öppen dager: hängandes i en italiensk familjs hem.

Carabinieri Command for the Protection of Cultural Heritage spårade den försvunna målningen till ett hem i en stad som heter Gragnano, nära Neapel, enligt CNN.

Porträttet av Jungfru Maria och barnet, målat i tempera på trä, beställdes av den romersk-katolska kyrkan 1470 av konstnären Sandro Botticelli. Konstverket hängde först i en kyrka i Santa Maria la Carità men efter en jordbävning i området överlämnades det till en familj i trakten som låtit tavlan gå i arv i generationer. Tavlan var under många år bortglömd men har nu spårats till en bostad i staden Gragnano.

Trots att det finns ett register över att familjen Somma hade målningen, som till och med den lokala borgmästaren kände till, lades den på något sätt till på kulturministeriets lista över konst som saknades, rapporterade CNN.
Myndigheterna måste nu avgöra om den fördes vidare på rätt sätt eller om den hamnade i fel händer, säger Croce, enligt ArtNews.

Den är i mycket dåligt skick och det krävs omfattande renoveringsarbete innan den kommer visas för allmänheten. Troligen hamnar den på ett museum i Neapel. 

Botticellis mest kända verk är "Venus födelse" och "Primavera" och de italienska myndigheterna uppskattar att den mindre kända målningen, en av Botticellis sista, är värd 109 miljoner dollar.


Botticelli, Maria och Jesusbarnet. Foto: Carabinieri Cultural Heritage Protection Unit of Naples