Klimataktion mot Monettavla på Nationalmuseum

Två personer har gripits misstänkta för grov skadegörelse efter en aktion på Nationalmuseum i Stockholm. Klimatrörelsen Återställ våtmarker har tagit på sig ansvaret för aktionen.


Spara som favorit

 15 juni 2023

"Två personer kastade någon sorts färg på ett konstverk av konstnären Monet i utställningen Trädgården och limmade sedan fast sig i ramen", skriver Hanna Tottmar, presstalesperson på Nationalmuseum, i ett mejl till TT.

Aktionen genomfördes på onsdagen vid 14.30-tiden. Återställ våtmarker uppger att två aktivister limmade fast sig i tavlans skyddsglas och satte röda handavtryck på glaset.

Tavlan är inte förstörd och tavlan är inte påverkad, säger Roxy Farhat, presstalesperson för Återställ våtmarker, till Expressen.

Men polisen utesluter inte att tavlan av den franske impressionisten är skadad.

Vi rubricerar händelsen som grov skadegörelse och det är för att vi befarar att konstverket har tagit skada. Men det kommer att krävas närmare undersökning av konstverket för att få svar på den frågan, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl till TT.

Polisen har efter gripandet kontrollerat andra personer som kan ha koppling till aktionen. Inga fler är gripna.

Men vi utesluter inte fler gripanden under dagen, säger Daniel Wikdahl.

Nationalmuseum håller öppet som vanligt, men utställningen "Trädgården", där aktionen genomfördes, är stängd resten av dagen.

Vi tar naturligtvis avstånd från aktioner där konst eller kulturarv riskerar att komma till skada. Kulturarvet har ett stort symbolvärde och det är oacceptabelt att attackera eller förstöra det, oavsett syfte, säger Per Hedström, vikarierande överintendent på Nationalmuseum. ( TT)