Gayikonen Tom of Finland hyllas i utställning



Spara som favorit

 02 maj 2023

Touko Laaksonens glada, sexuellt explicita verk slog igenom i konstvärlden i en tid då homosexualitet var olagligt eller klassades som en sjukdom i länder runt om i världen, inklusive hans hemland Finland. Nu hyllas gayikonen – mer känd under sin pseudonym Tom of Finland – i en ny utställning på Kiasma.

 

Finländarna har numera tagit konstnären till sitt hjärta och Laaksonen, som gick bort 1991, är något av en nationell ikon. På fredagen öppnar utställningen "Tom of Finland — Bold journey" på Museet för samtidskonst Kiasma i Helsingfors.

De manliga karaktärerna som avbildats av Laaksonen – skogshuggare, cyklister, sjömän, soldater och poliser – utstrålar enligt museet "vitalitet, glädje och stolthet".

Hans konst har varit befriande och stärkande för otaliga homosexuella män och sexuella minoriteter i decennier. Tom är en av våra nationella hjältar som förtjänar att ses som en av 1900-talets mest välkända finländska konstnärer, säger Kiasmas museichef Leevi Haapala.

Den retrospektiva utställningen av Laaksonens verk är sammanställd av Tom of Finland Foundation i Los Angeles och Kiasma-museet, som är en del av Finlands Nationalgalleri. Det är den största utställningen av hans verk som någonsin visats i hans hemland.

Leevi Haapala säger att Laaksonens verk påverkat välkända konstnärer som Robert Mapplethorpe, Bruce Weber och David Hockney och inspirerat artister som Village People.

I Finland är hans konst numera omfamnad långt utanför gaygemenskapen.

I denna polariserade tid tror jag att vi behöver ikoniska figurer som Tom för att påminna oss om tolerans, säger Leevi Haapala.

Utställningen pågår till och med den 29 oktober.

 

Kiasmas museichef Leevi Haapala säger att Tom of Finland är ett av landets mest kända popkulturmärken vid sidan av Tove Janssons muminfigurer. Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva/AP

 

Stulen Banksy funnen i Italien

Italiensk polis har återfunnit den brittiske gatukonstnärens verk, som 2019 stals från konsertlokalen i den franska huvu…

 21 april 2022

Martin Ågren

Skandalen på British Museum fortsätter -Museichefen...

Nu tvingas chefen för British Museum i London att avgå.  Är det på grund av stölderna på museet? Det hävdar källor bland…

 22 augusti 2023

Jens Christiansen

Vinnare av Svenska fotobokspriset 2024

"Things change anyway" är ett samarbete mellan den ickebinära transkonstnären MC Coble och konsthistorikern Louise Wolth…

 26 mars 2024

Jens Christiansen

Tecknare ska försöka fånga den skånska drömmen

De skånska drömmarna är inte lättfångade – om de nu ens finns? För vad är egentligen det skånska? Sex serietecknare har …

 30 oktober 2023

Jens Christiansen

Ikonisk målning får ansiktslyft

Den kända målningen “Friheten på barrikaderna” av Eugène Delacroix ska renoveras. Målningen av en barbröstad kvinna unde…

 20 september 2023

Jens Christiansen

Nytt auktionsrekord: "Internationell dragkamp"

Verket ingick tidigare i en privat samling och var länge felaktigt tillskrivet en annan konstnär. Efter efterforskning o…

 23 maj 2025

Jens Christiansen

Fransk stad ber Madonna om tavla

Borgmästaren i franska staden Amiens, Brigitte Fouré, ber världsstjärnan Madonna att låna ut ett konstverk som man tror …

 18 januari 2023

Jens Christiansen

Skulptur av Jeff Koons krossdes på konstmässa

Jeff Koons-skulptur vältes och krossades av misstag på konstmässa.En kvinna har av misstag råkat välta en av konstnären …

 22 februari 2023

Jens Christiansen

Nationalmuseum knep nyckelverk

Målningen ifråga föreställer Ilse Amalie Ehrenfried, tysk kulturjournalist som på 1920-talet skrev skarpa och humoristis…

 26 november 2024

Jens Christiansen

Fotografen Elisabeth Ohlson död

Elisabeth Ohlson började som pressfotograf, men slog in på en konstnärlig bana och fick sitt stora genombrott med den om…

 30 oktober 2024

Jens Christiansen