Sista dagen att besöka Medeltidsmuseet

Museum stänger – unika skeppets framtid oviss
Sista dagen att besöka Medeltidsmuseet

Spara som favorit

 05 november 2023

I idag, söndag, stänger Medeltidsmuseet i Stockholm. Enligt museets chef Lin Annerbäck har besöktrycket varit stort de senaste månaderna.

Medeltidsmuseet i Stockholm tvingas flytta och det dröjer tills verksamheten kan öppna i nya lokaler. Museichef Lin Annerbäck lämnar Helgeandsholmen med dubbla känslor.

Ett sjuttiotal besökare trotsade duggregnet och det blåsiga gråvädret och köade utanför Medeltidsmuseet på fredagsförmiddagen. En pappa i kön förklarade för sina barn att ”det är lång kö, men nu ska vi in”.

Besökstrycket har varit stort på sistone. Det är många som vill passa på att besöka museet innan det stänger, berättar Medeltidsmuseets chef Lin Annerbäck:

– Ett normalt år tar vi emot mellan 180 000 och 200 000 besökare. I år räknar vi med att det blir cirka 200 000 och då saknas två månader.

Den allra sista dagen på Medeltidsmuseet, den 5 november, uppträder bland annat gruppen Faunus som spelar musik från 1200- och 1300-talen. Klockan 16:30 får besökarna dansa ringdans ut ur museet innan dörrarna stänger för gott. Allt avslutas klockan 16.45 med en eldshow på Strömparterren utanför museet.

Byggdes runt stadsmur

Detta eftersom söndag den 5 november blir sista dagen för Medeltidsmuseet i de nuvarande lokalerna, som byggdes särskilt för att det var där som arkeologer hittade resterna av Gustav Vasas stadsmur från 1500-talet. Riksdagsförvaltningen som äger huvuddelen av lokalerna har sagt upp museets kontrakt.

– Det är med dubbla känslor vi stänger museet. Det kommer att kännas väldigt konstigt på tisdag när vi inte öppnar för besökare, säger Lin Annerbäck.

När hon för två år sedan först fick beskedet att Medeltidsmuseet behövde flytta blev Lin Annerbäck och personalen både ”ledsna och arga”.

– Hade Medeltidsmuseet lagts ner hade vi varit väldigt upprörda. Nu ska vi flytta och det är ju en annan sak.

Sjukt lågvattenmärke i historielöshetens Sverige / historie­professor Dick Harrison, i SvD

Stadsvandringar i glappet

Tanken är att museet ska flytta in i nuvarande Nobelmuseets lokaler vid Börshuset i Gamla stan, när det museet flyttar till nybyggda lokaler vid Slussen. Enligt tidsplanen kan detta ske först 2028.

Hur ska ni överleva under de här åren, då ni inte har någon lokal?

– Vi håller just nu på att skriva kontrakt på en lokal i Gamla stan för vår visningsverksamhet och den pedagogiska verksamheten. Arbetet med stadsvandringar kommer att intensifieras och vi kommer att visa historiska rum i Gamla stan.

Men de fasta fornlämningarna går inte att ta med, som Gustav Vasas stadsmur eller den hemliga gången till slottet. För ett annat föremål är framtiden oviss:

– Riddarholmsskeppet är det största föremål vi har på museet. Vi jobbar på frågan hur vi kan ställa ut detta unika skepp i framtiden.

Vad är det som gör det så unikt?

– Det är det största bevarade krigsskeppet från medeltiden och oerhört spännande eftersom det kommer ny forskning kring det hela tiden. Vi vet nu att det är fel ihopsatt och att det ska se helt annorlunda ut.

Final med eldshow

Flytten har genererat protester i sociala medier och ett upprop har initierats i protest. Uppropet har skrivits under av ett hundratal historiker, professorer och lärare, och 23 000 personer har skrivit under en namninsamling mot flytten.

Historikern Dick Harrison skrev i en debattartikel i SvD att flytten av Medeltidsmuseet var ”ett lågvattenmärke i historielöshet”.

– Jag förstår att folk är upprörda. Detta museum har byggts upp kring den gamla stadsmuren och det gör utställningen väldigt speciell. Men vi kan berätta om Stockholms medeltid på vilken plats som helst, säger Lin Annerbäck.

Söndagen 5 november avslutas verksamheten med en stor eldshow på Strömparterren.

– Det är verkligen sista chansen att komma hit, så vi räknar med en rejäl anstormning av besökare.

--------------------------------------------------------------------------------------

Fakta Medeltidsmuseet:

Stockholms medeltidsmuseum öppnades på Helgeandsholmen framför riksdagshuset 1986. Det skapades till följd av det stora intresse som väcktes av de arkeologiska utgrävningarna på Helgeandsholmen 1978–1980. Museets uppgift är att skildra det medeltida Stockholms historia och samhällsliv.

Medeltidsmuseets nuvarande lokaler under Norrbro kommer att tas över av riksdagsförvaltningen som äger huvuddelen av lokalerna.

Det nya Medeltidsmuseet ska etableras i Börshuset vid Stortorget i Gamla stan. Fram tills dess kommer Medeltidsmuseet att fortsätta sin verksamhet i form av stadsvandringar, digitala visningar, föreläsningar och skolbesök. De kommer också att visa historiska rum i Gamla stan, bland annat en gammal klosterkällare.

Om ett år öppnar Medeltidsmuseet en ”care-of-utställning” om kvinnodräkter på Historiska museet och framöver kommer delar av Medeltidsmuseet också att synas på Stadsmuseet i Stockholm.

--------------------------------------------------------------------------------------

 

LÄS MER: 

"Använder sin samiska konst som vapen mot staten"
Anders Sunna i ny utställning på Moderna Museet Malmö.