Regeringen vill rusta kulturarvet för krig

Kulturarvet behöver bättre skydd i händelse av krig. Det anser regeringen som inrättar ett nytt kulturskyddsråd som får i uppgift att ta fram "en effektiv beredskapsplanering" för samlingar, byggnader och miljöer.


Spara som favorit

 29 februari 2024

"Regeringen rustar nu Sverige för tidigare otänkbara scenarion", säger kulturminister Parisa Liljestrand (M), i ett pressmeddelande.

Det betyder krig, förtydligar hennes kollega Carl-Oscar Bohlin (M), minister för civilt försvar, för TT.

Exakt vad som ska skyddas – och hur – ska representanter för Riksantikvarieämbetet, Riksarkivet, Kungliga biblioteket, MSB, länsstyrelserna, museerna och Svenska kyrkan diskutera. Kulturminister Parisa Liljestrand (M) vill inte presentera några förslag på åtgärder.

- Däremot är det här ett mycket tydligt sätt för regeringen att påtala att det här inte är något är "valbart" utan något som behöver prioriteras med tanke på den tid vi lever i, säger hon.

Räcker inte

Kulturministern hänvisar till det försämrade säkerhetsläget och Rysslands pågående invasionskrig i Ukraina. De beredskapsplaner som redan finns på de svenska kulturinstitutionerna räcker inte, tycker hon. De gäller översvämningar, bränder och andra sorters kriser.

- Vi har inte haft en historisk bakgrund i att också rusta för krig.

Under onsdagen besöker hon Visby, bland annat Riksantikvarieämbetet, tillsammans med Carl-Oskar Bohlin. Den planering för kulturarvets del som fanns under kalla kriget har monterats ned men ska nu byggas upp igen som en del av civilförsvaret enligt Bohlin. Han beskriver kultursektorn som "en viktig och prioriterad fråga".

- Erfarenheten från omvärlden visar att det här tyvärr är nödvändigt, det handlar om att planera för det värsta för att kunna undvika det värsta. Här handlar det om försiktighetsåtgärder för att kunna skydda kulturskatter, säger han.

Medvetna målpunkter

Även Parisa Liljestrand ser åtgärden som nödvändig.

- Man ska komma ihåg att när vi tittar på väpnade konflikter, både historiska och de som pågår nu, handlar det inte om att "kulturarvet bara råkar komma i vägen". Det är medvetna målpunkter för att slå ut samhällsgemenskap och känslan av ett vi, säger hon. / Erika Josefsson/TT