Konst lockade miljonpublik

- besökare till utställningar ökar!
Konst lockade miljonpublik

Spara som favorit

 17 november 2023

Sveriges konsthallar och konstmuseer lockade till 3,9 miljoner besök under 2022, visar nya siffror från Myndigheten för kulturanalys.

Konstguiden skrev redan i september att det stod klart att besökssiffrorna pekade rakt uppåt i år och visst hade vi rätt. Det står nu klart att besöken ökade redan 2022.  

Pandemin satte stora spår och många undrade  m besökarna skulle komma tillbaka eller om vi skulle se utställningar digitalt framöver. Konstguiden skrev redan under pandemin att besökarna skulle komma tillbaka med råge.
Inget kan slå det fysiska mötet med konst och vad är väl än att uppleva det tillsammans, samtidigt?

Konstguidens läsare har ökat med 131% sedan dess och nu är det bekräftat, svart på vitt, att vi gick på utställningar som aldrig förr. 

Nästa 4 miljoner besök under 2022 - vad kommer då inte 2023 summeras till?

Trots elände i världen och at många har fått minskad budget så ökar besökarna. Det bevisar inte bara att inte konst och kultur engagerar och är en viktig del av vårt samhälle. Det visar också att det är lönsamt att satsa på. Vi hoppas att alla beslutsfattare landet runt lyssnar och vill ta del av kommande framgångar.

Satsa på era utställningar så kommer besökarna och med detta turismen.    

Myndigheten för kulturanalys har tittat på utställningsverksamheter inom bild och form, exempelvis konsthallar, konstmuseer och gallerier under år 2022. Totalt arrangerades 1 463 bild- och formutställningar, de flesta på konsthallar, som fick 3,9 miljoner besök under året.

Intäkterna uppgick till 1,2 miljarder kronor! /TT/KONSTGUIDEN

LÄS MER:

"Kulturjournalistiken allt mer hotad" >>

"Vad är egentligen historien om Rembrandts sista målning; Batavernas ed ?" >>