Påskens konstrunda - Skåne runt

Äntligen är påsken här och med den öppningar av flera magnifika konstutställningar i Skåne – här kommer tips på vad man absolut inte får missa!


Spara som favorit

 15 november 2023

Malin Ebbing, själv hemmahörande i Skåne, delar med dig av sina egna favoriter och spaningar kring vad ni bör se nu i påsk. Bland dem finner vi superstjärnan Tal Rs storartade måleri och installationer på Ravinen på Bjärehalvön, Eva Kereks innerliga motiv av taxen Hasse och kanelbullar på grupputställningen Lagom är inte Bäst på Falsterbo Konsthall samt en retrospektiv av briljanta Tuija Lindströms fotosviter på Landskrona Foto.

 

TAL R
WEATHER REPORT
RAVINEN, BÅSTAD
3 FEBRUARI – 5 MAJ


Utställningsvy från Weather Report av Tal R på Ravinen i Båstad. Foto: David Skoog

I internationella superstjärnan Tal Rs Weather Report får vi ta del av konstnärens inre naturskildringar och naturens abstrakta verklighet. Utställningen innehåller en mängd dynamiska alster i olika tekniker, såsom måleri, teckning, skulptur och installationer. Flera av dem är dessutom nyproducerade och platsspecifika för Ravinen. Med en stark färgpalett och en underton av mörker och svärta bländar den dansk-baserade konstnären betraktaren med sitt uttrycksfulla konstnärskap.

- För Tal är det väldigt viktigt med rummen och rumsligheten eftersom han alltid gestaltar helheten. Tal har under en längre tid arbetat med sitt möte med naturen, då han tidigare som bekant har arbetat mer urbant. Men när han började tolka naturen genom sitt universum gick han in och fångade den med en rad helt olika tekniker. Han har varit inne i den här processen under tio års tid med bland annat ingången Carl Fredrik Hill och hans sätt att möta naturen, berättar konsthallschefen Charlotta Jönsson.

Hon fortsätter: 

- Hela Tals team från studio Paradise är också helt fantastiskt och det är dem som rent arkitektoniskt ritar upp allting. Det är väldigt mycket energi i utställningen och det är väldigt fina möten med verken. Om man tittar rent rumsligt och står från olika perspektiv från hallarna får man se fantastiska dialoger mellan de olika verken, nästan som att befinna sig i ett märkligt skogslandskap fast i ett annat universum. Han är så otroligt fri både i sitt sinne och konstnärskap.

 

-------------------------------------------------------------------------

 

MONICA SJÖÖ
DEN STORA KOSMISKA MODERN
MODERNA MUSEET, MALMÖ
23 MARS – 1 SEPTEMBER


Vänster: Monica Sjöö, Cosmos Within Her Womb, 1971. Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet
Höger: Monica Sjöö, Skapelsen Sheela Na Gig, 1978 © Museum Anna Nordlander, Skellefteå

Den hyllade konstnären och miljöaktivisten Monica Sjöös utställning Den stora kosmiska modern blev väldigt fint mottagen när den visades på Moderna i Stockholm förra året. Den 23 mars öppnar utställningen på Moderna i Malmö och pågår fram till den 1 september. Sjöö som var baserad i England under en stor del av sitt liv var en centralgestalt inom den brittiska kvinnorörelsen vilket tydligt uttrycks genom såväl hennes storskaliga måleri som hennes politiska affischer, teckningar och banderoller.

Elisabeth Millqvist, chef för Moderna Museet i Malmö beskriver utställningen så här:

- Den stora kosmiska modern förflyttar dig till ett eget universum där gudinnor, natur och frihet från förtryck står i centrum. När vi visar utställningen på Moderna Museet Malmö går den i dialog med staden och traditionen av att driva politisk kamp, aktivism är en del av Malmö. Konstnärskapet ger ett historiskt perspektiv men är också brännande aktuellt. 

-------------------------------------------------------------------------

 

EVA KEREK, CHARLOTTE SACHS & WIVEKA WACHTMEISTER
LAGOM ÄR INTE BÄST
FALSTERBO KONSTHALL
23 MARS - 12 MAJ


I grupputställningen Lagom är inte Bäst avlöser teknikerna måleri, broderi och skulptur varandra i en vild blandning och det är inte svårt att dras med när konstnärerna Eva Kerek, Charlotte Sachs och Wiveka Wachtmeisters bildvärldar i form av taxar, grisar och flygplatser blandas i en förtjusande missmatch.

- Det har varit en dröm att få göra den här utställningen med de här tre kvinnorna tillsammans. Man kan säga att de representerar tre olika generationer, alla tre broderar, målar och skulpterar, berättar Johan Petterson, curator för utställningen.

Petterson fortsätter:

- Det var Charlotte Sachs som hittade på den här titeln, Lagom är inte Bäst och man kan konstatera att det inte är särskilt sparsmakat hängt. Det här är tre konstnärer som inte har hastat fram på konstens motorväg utan snarare sökt sig längs okända stigar mot okända mål och nått fantastiska resultat. De har utvecklat sitt eget formspråk och inte varit särskilt påverkade av mode och trender inom konsten. Det finns en särart här som är hemskt spännande. Det kommer ur ett starkt behov av att göra det som känns nödvändigt för dem personligen. Man förstår att de har gjort precis det de vill göra och att de har varit väldigt noggranna, även om det för ett otränat öga ser ut som att man har målat med breda penslar och gjort det enkelt för sig. Det är inte enkelt, men det är roligt, det är jätteskojigt. Hur Kerek använder färgerna till exempel, hur hon nästan gör de starkare än sig själva. Hon har berättat att hon inte rengör penslarna och det gör att när man tittar på detaljer så ser man hur nyansrikt det blir och hur hon verkligen får färgen att leva.

 

-------------------------------------------------------------------------

 

LAVANYA MANI
FABLES
THE OCEAN IN THE FOREST (DEL 1)
WANÅS KONST, KNISSLINGE
23 MARS – 23 JUNI


Lavanya Mani, The Ark, 2019. Från utställningen Fables 

Wanås Konst öppnar den 23 mars för säsongen med konstnären Lavanya Manis soloutställning Fables. I form av måleri och textila verk uppvisar Mani en intagande motivvärld influerad av bland annat mytologiska referenser samt övernaturliga, sagolika historier. Fables är Del I i grupputställningen The Ocean in the Forest. Del II öppnar den 4 maj med projekt i skulpturparken av Youmna Chlala, Evan Ifekoya och Eduardo Navarro.

I Wanås skulpturpark kan man även ta del av 70 permanenta konstverk som är producerade specifikt för Wanås Konst.

 

-------------------------------------------------------------------------

 

SAMLINGSUTSTÄLLNING
FABRIKEN BÄSTEKILLE, KIVIK
29 MARS – 7 APRIL

På långfredagen öppnar Fabrikens grupputställning Samlingsutställning med ett 30-tal konstnärer, bland dem Astrid Sylwan, Lars Tunbjörk och Elisabeth Ohlson. Utställningen är curerad av Johan Petterson.

 

-------------------------------------------------------------------------

 

TUIJA LINDSTRÖM
LOVE & DEATH
LANDSKRONA FOTO
15 MARS – 22 SEPTEMBER


Vänster: The Skirt, 1984. Höger: Red Iron 1992. ©Tuija Lindström

Utställningen Love & Death presenterar en retrospektiv av Tuija Lindströms mest kända fotosviter, men även mindre kända videoverk och ljudmaterial, som tillsammans ger en bred översikt över hennes konstnärliga gärning. I utställningen får besökaren möta Tuija Lindströms tidiga verk från 1980-talet, då hon arbetade fram sin egen stil i det analoga mörkrummet. Bland dem ikoniska The Skirt från 1984.

 

-------------------------------------------------------------------------

 

FREDRIK STRID
MAKING NATURE
SKISSERNAS MUSEUM, LUND
21 MARS - 22 SEPTEMBER

 

Under våren och sommaren 2024 presenterar Skissernas Museum en soloutställning med Fredrik Strid. Utställningen Making Nature tar sin utgångspunkt i det processbaserade skulpturprojektet Alla fåglar i Sverige. Verket, som konstnären har arbetat med sedan 2018, visas i sin helhet för första gången.

 

-------------------------------------------------------------------------

PETRA GIPP mfl
SAMLINGSUTSTÄLLNING
KIVIK ART CENTER


Vänster: Petra Gipp, Trappa 3 2024. Höger: Hubert Garnier, Lyckans portar, 2020. Foto: Anders Norrsell. 

Under påsken arrangerar Kivik Art Centre en utställning på Svabesholms Kungsgård, vilket även kommer bli den nya platsen för Kivik Art Centre 2.0.
I utställningen kommer Petra Gipps majestätiska “T R A P P A # 3″ visas. 

 

-------------------------------------------------------------------------

LINDA HOLMER
ARCHES
OLIVIER HERDIES

LEVANDE SITT EGET LIV
TECKNINGSMUSEET I LAHOLM
17 FEBRUARI – 26 MAJ


Vänster: Linda Holmer, Arches. Höger: Olivier Herdies, Levandes sitt eget liv.

På Teckningsmuseet visas under våren två parallella utställningar. Linda Holmers Arches består av storskaliga teckningar i blyerts som får en att tänka på poesi. I det lustfyllda uttrycket på de gigantiska pappersrullarna finns även, charmigt nog, spår från Holmers katts tassar. Olivier Herdies retrospektiv, Levande sitt eget liv består passande nog av en explosion av abstrakta motiv i en djärv färgpalett, vilket utgör en fin kontrast till Holmers Arches

Missa inte påsklovsverkstad Naturen kallar, där man i museets tecknarateljé får möjligheten att ge sig hän och experimentera med tusch och akvarell under temat botanik.  2–5 april samt 6–7 april.

Den 4 april gästar även den lysande illustratören Lina Ekstrand tecknarateljén och kommer att prata om hur hon arbetar med olika tekniker. 

 

-------------------------------------------------------------------------

10 GALLERIER I SKÅNE ATT BESÖKA I PÅSK:

Galleri Ping Pong
Stora Nygatan 4, Malmö

REDAN Galleri
Amiralsgatan 9, Malmö

The Cowgirl Gallery
Falkenbergsgatan 4, Malmö

Galleri CC
Båstadsgatan 4, Malmö

Galleri Thomas Wallner
Simris bygata 9, Simrishamn

Rockhead Art - Ulf Lundell
Fabriksgatan 1, Simrishamn

Konstorangeriet
Vejbyslätts bygata 57, Vejbyslätt

Kliger Gallery
Klostergatan 11, Lund

Martin Bryder Gallery
Nygatan 12, Lund

Galleri Milhamre
Trädgårdsgatan 13, Lund

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Denna artikel är skriven av fristående skribent. Skribenten svarar för åsikter i texten.

  LÄS MER AV MALIN EBBING

"Möt 3 konstnärer som är aktuella våren 2024" >>  

"På trädspaning med Peter Frie Intervju med aktuelle konstnären Peter Frie." >>

" Intervju: Ingela Ihrman, aktuell på Malmö Konsthall, om skönhet, grankottar samt den självklara tron på konsten." >>

 

Intervju: Ingela Ihrman - Aktuell på Malmö Konsthall

Ingela Ihrman är aktuell med soloutställningen Frutti di Mare på Malmö Konsthall. De tjugotal verk som visas har tillkom…

 19 oktober 2023

Malin Ebbing

På trädspaning med Peter Frie

Konstnären Peter Frie är trippelt aktuell med utställningar världen över samt i Sverige på Nationalmuseum där han medver…

 31 oktober 2023

Malin Ebbing

3 Aktuella konstnärer just nu

Malin Ebbing har träffat de utställnings-aktuella konstnärerna Susanna Jablonski, Fatima Moallim samt Nils Alix-Tabeling…

 21 mars 2024

Malin Ebbing

3 Aktuella konstnärer just nu: Christine Ödlund - Me...

Christine Ödlund ställer ut poetiska växtinstallationer på Institut Suédois i Paris, Tove Mauritzson visar ett storslage…

 17 april 2024

Malin Ebbing