Kostnadshyra bör avskaffas för museer

Den kritiserade kostnadshyran bör avskaffas. Det menar regeringens utredare som i stället föreslår marknadshyra för bland annat Nationalmuseum och Kungliga Operan. Hyran ska dock anpassas efter anslagen.


Spara som favorit

 04 december 2024

Endast Operan, Dramaten, Nationalmuseum, Naturhistoriska riksmuseet och Statens historiska museum har den utskällda kostnadshyran, alla fem med fastigheter byggda för respektive verksamhet.

Jag vill poängtera vikten av att den här frågan tas på allvar. Det är fem väldigt viktiga kulturinstitutioner och byggnader, säger utredaren Albin Kainelainen vid en pressträff.

Kostnadshyrans mål har varit att hålla hyrorna nere. Men hyran ska täcka underhåll och renoveringar och Nationalmuseum fick i stället en kraftig hyreshöjning efter renoveringen för 1,3 miljarder kronor i kombination med hög inflation.

I ett normalt kontrakt står hyresvärden för kostnader, men här förs kostnaderna över på hyresgästerna, säger Albin Kainelainen.

Kostnadshyran har "sannolikt" också bidragit till att nödvändiga renoveringar skjutits på framtiden, konstaterar han. På Naturhistoriska riksmuseet gick det så långt att innertaket började falla ner. 

Marknadsmässiga

Utredarens förslag innebär att kostnadshyran ersätts med marknadsmässiga hyror. De statliga anslagen ska samtidigt justeras för att neutralisera effekterna av förändrad hyresnivå.

Det är väldigt viktigt att anslagen justeras för att kompensera för hyresförändringarna, säger Kainelainen.

Operan har i år en hyra på 24 miljoner kronor. Med marknadshyra skulle den nya hyresnivån, enligt en preliminär bedömning, bli 103 miljoner efter den förestående renoveringen, men 230 miljoner med bibehållen kostnadshyra. För Nationalmuseum är den nuvarande hyran 71 miljoner, med den föreslagna modellen skulle hyran bli 63 miljoner. 

"Bättre för alla inblandade"

Albin Kainelainen ser inga nackdelar med att byta till en modell med marknadsmässiga hyror.

I det här fallet tycker jag att det blir bättre för alla inblandade parter, säger han till TT.

Även om modellen införs enligt förslaget kommer det att betyda höga kostnader. Är regeringen beredd att kompensera?

Kostnaden har staten redan, sedan är frågan hur man ska fördela den för att få rätt drivkrafter för att ta hand om fastigheterna och rätt förutsättningar för verksamheten. Det här är egentligen en fråga om vilka modeller man ska ha, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).

Utredaren föreslår att ändringarna börjar gälla 1 januari 2026. Regeringen ska nu ta ställning till förslaget. / Hanna Rasmusson, Erika Josefsson/TT

 

Fakta: Nuvarande hyresmodeller

År 2001 infördes så kallad kostnadshyra för Operan, Dramaten, Nationalmuseum, Naturhistoriska riksmuseet och Statens historiska museum.

Det innebär att hyresgästen betalar Statens fastighetsverk kostnader för drift, underhåll av fastigheterna samt administration och kapitalkostnader, där avskrivningar för investeringar och räntekostnader ingår. Man bekostar alla renoveringar, som tas ut via hyran.

En annan modell är marknadshyror, som infördes 1993 för statliga byggnader, där museer även ingår. De flesta kulturinstitutioner hyr av SFV och betalar marknadsmässig hyra.

Även den förra regeringen tillsatte en utredning som kom fram till att marknadshyra vore bättre även för de fem institutioner som i dag har kostnadshyra.

 

-------------------------

Fler artiklar om konst: 

"Stor Picassoutställning på Moderna museet" >>   

"Konstguiden träffar tre konstnärer som är aktuella med var sin utställning nu i slutet av 2024; Gunnel Wåhlstrand, Åsa Jungnelius och Fredrik Nielsen." >>

"Silvertejpad banan såld för drygt femtio miljoner kronor" >>

"Utställning med Josefine Östlund - Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendium 2024" >>

"Italienska polisen spränger internationell konstliga" >>

"Recension  av HAVET  - ny utställning på Louisiana" >>

"Recension: Habibi - The Revolution och Love på Medelhavsmuseet" >>

 

 

Sommarens utgåva av Konstguiden är ute nu!

ÄNTLIGEN!  - ETT NYTT NUMMER AV KONSTGUIDEN ÄR UTE NU! Äntligen kommer Konstguidens efterlängtade sommarnummer - vårt s…

 12 juni 2024

Bo Madestrand

Parthenonfrisen kan få återvända till Grekland

Debatten om Parthenonfrisen har blivit en av världens mest kända. Nu har för första gången British museum bekräftat att …

 09 januari 2023

Jens Christiansen

Konstakademien hoppas på lösning om mästerverk

Nationalmuseet har inte längre råd att visa Batavernas trohetsed. Därför har Zornmuseet erbjudit sig ta emot Rembrandts …

 13 november 2023

Jens Christiansen

Linn Fernström på Sörmlands Museum i sommar

I utställningen visas ett par av hennes stora, lite äldre målningar som museet fått låna in från privata samlingar. Här …

 13 juni 2022

Martin Ågren

Besöksrekord för Edvard Munch

Över 720 000 människor besökte utställningen "Edvard Munch. A poem of life, love and death" i Paris. Det är det största …

 27 januari 2023

Jens Christiansen

Konstnären och keramikern Lisa Larson död

Hon hade en sådan otrolig energi och nyfikenhet ända in i det sista, säger Oskar Juhlin, vd för Gustavsbergs porslinsfab…

 12 mars 2024

Jens Christiansen

De kan bli Årets Museum 2024

Bildmuseet i Umeå, Eskilstuna stadsmuseum och Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg. De tre utvalda museerna tävlar om tite…

 16 februari 2024

Jens Christiansen

Kivik Art Center flyttar Gormleys torn

Det skånska konst- och kulturcentret Kivik Art Center förbereder en flytt från Stenshuvud till Svabeholms kungsgård. Fly…

 31 oktober 2023

Jens Christiansen

Ryske skulptören Zurab Tsereteli död

Peter den store-statyn i Moskva av Zurab Tsereteli. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT Tsereteli var känd för sina mon…

 24 april 2025

Jens Christiansen

Sopp-attack på "Mona Lisa" i Paris

Två kvinnliga klimataktivister kastade på söndagsförmiddagen orangefärgad soppa på målningen, som hänger på Louvren i Pa…

 29 januari 2024

Jens Christiansen