NORDEN RUNT - UTSTÄLLNINGAR JUST NU..

Konstguiden gör ett par utvalda nedslag i våra nordiska grannländer och tipsar om utställningar man bör se denna höst
NORDEN RUNT - UTSTÄLLNINGAR JUST NU

Spara som favorit

NORGE

NYA NATIONALMUSEET

Nya museet slog upp portarna den 11 juni i år och mer än dubbelt så stort som tidigare och här pågår flera utställningar och aktiviteter samtidigt.  Den permanenta samlingen består av 6 500 konstverk av betydande norska konstnärer och har fått en ny framträdande plats.

I höst visas en stor separatutställning med Grayson Perry för första gången i Norge. Grayson Perry fick det prestigefyllda Turner-priset år 2003 och är en av Storbritanniens mest hyllade och internationellt erkända artister. Han är händ för sina innovativa bildberättelser och sin skarpa satiriska blick på det engelska kultur- och sociala livet. Han har en bakgrund som bildkonstnär, men började experimentera med keramik som konstnärligt uttryck på 1980-talet. Även om Perry idag arbetar inom en mängd olika genrer har keramiska vaser med humoristiska och provocerande bildberättelser blivit hans varumärke.

GRAYSON PERRY. INUTI OCH UTANFÖR
11 NOVEMBER – 26 MARS  2023
NASJONALMUSEET
www.nasjonalmuseet.no

Grayson Perry

Bild: Grayson Perry, Selfie with Political Causes, 2018. © Grayson Perry. Courtesy the artist, Paragon Press and Victoria Miro.

 

 

HENIE ONSTAD KUNSTSENTER

15 minuter med bil, buss eller tåg från Oslos centrum ligger Heine Onstad i en vacker miljö. Museet kallar sig själva för konstcenter då de har mycket annan verksamhet än utställningar på sina 3500 m2. I höst öppnar de en stor retrospektiv utställning med Niki de Saint Phalle (1930–2002)

Utställningens över 100 verk är utlånade från centrala institutioner i USA och Europa.

Den visar de första oljemålningarna och Saint Phalles arbete med assemblage i slutet av 1950-talet innan vi bjuds in i hennes berömda "Skyte-målningar". Den presenterar hennes "vita period" och de många och olika skulpturerna av kvinnor i alla färger och former, så kallade "Nanas". Saint Phalle föddes i Frankrike och efter en tid som fotomodell blev som inflytelserik konstnär med en helt unik stil. Hon var en tongivande kritiker av det mansdominerade samhället. Ingen som besökte utställningen ”Hon-en katedral” på Moderna museet (1966) kan väl glömma hennes berömda bidrag. Detta är ett bra tillfälle att bekanta sig med hannes konstnärskap. Vi hoppas att någon förstår värdet av att skapa denna utställning i Sverige!

NIKI DE SAINT PHALLE -RETROSPEKTIV
16 SEPTEMBER – 12 FEBRUARI 2023
HENIE ONSTAD KUNSTSENTE
www.hok.no

Niki de Saint Phalle

Bild: Niki de Saint Phalle, Sweet Sexy Clarice, 1968. Moderna Museet, Stockholm. Doantion av 2005 Pontus Hultén. © 2022 Niki Charitable Art Foundation / Adagp, Paris

-------------------------------------------------------

 

DANMARK

COPENHAGEN CONTEMPORARY

Två stora installationer av ljus och rymd visas denna höst, oberoende av varandra, som en del av Light & Space.

Den amerikanske konstnären Doug Wheelers ljusinstallation LC 71 NY DZ 13 DW är en kupolformad struktur, cirka 20 meter i diameter och 8 meter hög. Den uppslukande installationen är inspirerad av konstnärens livslånga erfarenhet som pilot och hans uppfattning om himlens horisont och valv från ett plans 180-graders utsiktspunkt.

Aftershock är en uppslukande installation skapad speciellt för CC av den amerikanske konstnären James Turrell. I mer än ett halvt sekel har han arbetat med ljus och rymd. Influerad av sina studier i perceptuell psykologi och sin kväkarbakgrund (en pacifistisk kristen rörelse, kväkare tror på "inre ljus") började Turrell experimentera med ljus som konstmedium i mitten av 1960-talet.

DOUG WHEELERS 
7 SEPTEMBER – 31 DECEMBER 2023

--- 

JAMES TURRELL
5 SEPTEMBER - 15 MAJ 2023

COPENHAGEN CONTEMPORARY
www.copenhagencontemporary.org

James Turrell

Bild: CC1-CC10,  Aftershock, 2021 © James Turrell, Installation view Light & Space at Copenhagen Contemporary, Photo by Florian Holzherr

 

LOUISIANA MUSEUM OF MODERN ART

Louisiana har som vanligt flera utställningar på gång samtidigt. I ena delen visas fyra favoriter; WARHOL, OPIE, SHERMAN, KLEIN (visas fram till 8 januari 2023) men höstens stora satsning är att ta sig an tysk konsthistoria och gör ett nedslag kring 1920-talets Tyskland, en ömtålig och turbulent tid mellan två världskrig. Med 600 konstverk från över 90 konstnärer med allt från Bertolt Brecht till Marcel Breuer försöker denna utställning visa en epok som fallit lite i glömska.

THE COLD GALZE
1920-TALETS TYSKLAND
14 OKTOBER – 19 FEBRUARI
LOUISIANA MUSEUM OF MODERN ART
www.louisiana.dk

Otto_Dix_Silvia_von_Harden

Bild: Otto Dix, Sylvia von Harden, 1926. Musee National d'Art Moderne - Centre Pompidou. Foto: Scala, Florence

 

STATENS MUSEUM FOR KUNST

Utställningen The Red Studio har producerats tillsammans med MoMa (New York) som äger den berömda tavlan som ligger till grund för utställningen. 1911 målade Henri Matisse av sin egen ateljé, belägen utanför Paris. Målningen ger en stillbild över hans egen konst som just då fanns där. SMK har tre av konstverken som avbildats i sin ägo och nu visas för första gången alla konstverk samtidigt som Matisse förevigade i den berömda tavlan.

MATISSE - The Red Studio
13 OKTOBER – 26 FEBRUARI
STATENS MUSEUM FOR KUNST
www.smk.dk

The Red Studio

Bild: Henri Matisse. The Red Studio, 1911. Mrs. Simon Guggenheim Fund, The Museum of Modern Art, New York. © Succession H. Matisse/VISDA 2022

 

-------------------------------------------------------

FINLAND

 

KISAMA

Hela museet upptas av utställningen ARS22. Här visas dagens mest intressanta konstnärer och verk. Utställningen breder ut sig över alla våningar i Kiasma och den presenterar en omfattande översikt över den aktuellaste internationella samtidskonsten och nya verk som beställts för ARS22. För första gången inkluderar en ARS-utställning också nyckelverk från tidigare decennier, från och med 1960-talet. Utställningen kulminerar på hösten 2022 med det immersiva, litauiska operaverket Sun and Sea som visas i Sjökabelhallen i Kabelfabriken. Verket belönades med Guldlejonet på Venedigbiennalen 2019. Här visas nu även en retrospektiv utställning med Markus Coppers exeptionella konst. Utställningen omfattar verk som färdigställdes mellan 1991 och 2018. 

MARCUS COPPER – SMAKEN AV METALL
11 NOVEMBER – 5 MARS 2023
KISAMA
www.kiasma.fi

Marcus Copper

Bild: Montage av Markus Koppar, Ärkeängel av de sju haven 1996 Foto: Finlands Nationalgalleri / Marko Mäkinen