Tavlan stals av nazister under kriget – nu återlämnad

Tavlan stals av nazister under kriget – nu återlämnad

Spara som favorit

 30 oktober 2023

En tavla av den österrikiske 1700-talskonstnären Johann Franz Nepomuk Lauterer som stals under andra världskriget har nu lämnats tillbaka till Tyskland.

Tavlan, som föreställer ett italienskt landskap, försvann 1945 och anmäldes saknad av De bayerska statliga målningssamlingarna.
2012 lades den till listan över försvunnen konst av stiftelsen Deutsches zentrum kulturgutverluste.

Kärnan i vårt arbete är forskning och återställande av konstverk som plundrats av nazister och som upptäckts i offentliga eller privata samlingar. Ibland stöter vi på fall som detta, där allierade soldater kan ha tagit hem föremål som souvenirer eller som krigstroféer, säger Christopher Marinello, grundare av stiftelsen.
Någon försökte sälja tavlan i Chicago 2011 men den försvann igen. Förra året anmälde en person att de ägde den, och FBI har nu lämnat över den till det tyska konsulatet i Chicago.

Målningen har återförenats med en liknande tavla av konstnären, och de två bildar ett panorama över italiensk natur. De ska nu visas tillsammans på Alte Pinakothek i München, för första gången sedan andra världskriget.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LÄS MER:

"Berlusconis stora konstsamling är värdelös och ska förstöras" >>