Porträttsamlingen

Sveriges kändisar hänger på Gripsholm

Sveriges kändisar hänger på Gripsholm
1 maj 2023 - 30 september 2023

Porträttsamlingen

På Gripsholms slott finns det äldsta nationella porträttgalleriet i världen – Svenska statens porträttsamling. Det hör även till de största och omfattar i dag cirka 5000 verk, företrädesvis oljemålningar. På slottet finns över 800 av dessa porträtt.

Grunden till konstsamlingen lades redan på 1500-talet under Gustav Vasas regering. Under 1600-talets andra hälft innehas Gripsholms slott av en mycket konstintresserad kvinna, riksänkedrottning Hedvig Eleonora. Hon tillför omkring 200 porträtt till samlingen. Nationellt porträttgalleri blir det officiellt 1822 då Karl XIV Johan ger Adolf Ludvig Stjerneld i uppdrag att ansvara för samlingen. Under Stjernelds tid expanderar porträttsamlingen och omfattar vid hans död 1835 inte mindre än 1500 verk. På 1860-talet övertog Nationalmuseum ansvaret för Svenska statens porträttsamling, och har sedan dess utökats med fler än 3700 verk från olika århundraden. Bland 1900-talets porträtt kan nämnas Anna Behle av Maj Bring från 1908, filmstjärnan och skådespelerskan Greta Garbo av Einar Nerman, Dag Hammarskjöld av Ben Shahn målad 1962 och Marianne Lindberg De Geers expressiva porträtt av Carlo Derkert från 1988. Samlingen utökas varje år med ett antal porträtt varav ett porträtt är Hedersporträtt – ett porträtt av någon väl förtjänt svensk kvinna eller man – donerat av Gripsholmsföreningen.

Fler utställningar

NIKO PIROSMANI

– BLACK LIGHT

Soloutställning med Niko Pirosmani - Georigens mest kände konstnär. Relativt okänd på våra breddgrader.

 4 maj - 20 aug 2023

LOUISIANA MUSEUM..., Humlebæk