Vakna upp

På spaning efter framtiden

1 februari 2023 - 31 december 2024

Vakna upp

 30 mars 2023

Kan vi använda oss av konsthistorien för att skapa oss en bild av framtiden? Vad kan vi egentligen lära oss av historien för att skapa ett hållbart framtida samhälle?

Att försöka hitta rätt väg mellan nutidens stora utmaningar är inte enkelt. Hur ska man som människa klara av höjda levnadskostnader, pandemier, konflikter och naturkatastrofer? Konstnärer anses ha en särskild förmåga att tänka utanför invanda mönster och modeller. Därför är det intressant att vända sig till just dem för att leta efter nya infallsvinklar för framtiden.

Det historiska perspektivet är också viktigt när man vill diskutera framtiden och ställa frågor om det kommande. Och även historiens långsiktiga förändringsprocesser kan bidra till att definiera framtidens problem och utmaningar.

Svensk konst och olika teman

I vår nygamla utställning Vakna upp – på spaning efter framtiden finns konstverk i olika tekniker och material. Gemensamt för dem är att de mer eller mindre belyser aktuella frågeställningar och problem. Samtliga verk är från museets konstsamling där tyngdpunkten är svensk konst från 1940-tal och framåt.

Några av utställningens konstverk kan delas upp i följande teman: konflikter, krig, terrorism, makt, anarki och antifascism. Andra konstverk i utställningen kan delas in under identitet samt framtidens mat och boende. Kvinnovåld, feminism och #metoo är tre andra teman som några av konstverken kan delas in i.

Hitta hit

Fler utställningar på Jönköpings läns museum

Fler utställningar

Jag är min trädgård

temautställning

Medverkande konstnärer Helena Andreeff, Agneta Engström, Mats Pehrson, Eva Jacobson m.fl. urval och idé: Marita Jonsson

 27 apr - 15 sep 2024

Körsbärsgården, Burgsvik

Romantikens blick

 26 sep - 5 jan 2025

Nationalmuseum, Stockholm

Fler Gallerier/Museer i närheten