Linnéa Carlsson

16 mars 2024 - 2 juni 2024

Linnéa Carlsson

 12 januari 2024

Linnea Carlsson är Ljungbergmuseets stipendiat 2022!

Linnéa visar i den här utställningen ett urval av skulpturer från 2012 och framåt och en samling målningar varav de flesta är nya för denna utställning. De skulpturala verken behandlar idéer och fenomen som jagets existens, idén om det feminina, konstens roll i samhället och utomkroppsliga upplevelser. Med lust och hantverksskicklighet tar hon sig an dessa komplexa ämnen med lekfullhet och enkelhet. Nyfikenhet på nya material och tekniker gör att tillverkningsprocessen ofta blir en del av verket. De traditionstyngda materialen används för att synliggöra hur ideologier och föreställningar reproduceras i det offentliga rummet. I måleriet traderas också en äldre hantverkstradition vars harmoni rubbas av världsliga och moderna inslag. Samband och spänningar mellan olika tillstånd och attribut – dröm och verklighet, verkligt och skenbart. Ofta handlar det i Linnéas konst också om just den kreativa processen och om konstens roll i samtiden. 

Linnéa Carlsson gick ut Konsthögskolan i Malmö 2008 och har sedan dess ställt ut på flertalet gallerier och institutioner. Hon arbetar med skilda material och tekniker i sina skulpturer; trä, brons, järnsmide, kopparplåt, men även med teckning, måleri och animation. I utställningen på Ljungbergmuseet möter vi både skulptur och måleri.

Juryns motivering
Linnéa Carlssons skulpturer undersöker människors plats i världen; vilken roll de spelar. Det blir tydligt då hennes manliga modeller får inta kvinnliga poser. I flera verk har hon kombinerat eller löst upp traditionellt manligt och kvinnligt. Och med människokroppen ofta i dockform söker hon sig in i olika gränstillstånd. Alltid finns samhälle och historia som ekorum i verken. Det är inte förvånande att hon i Malmö fått i uppdrag att göra det första monumentet över en namngiven historisk kvinna i staden, Elma Danielsson. Med sitt starka sociala intresse för människan vs samhället förbinds Linnéa Carlssons konstnärliga verksamhet sannerligen med andan i Ann Margret och Sven Ljungbergs verk. 

Hitta hit

Fler utställningar på Ljungbergmuseet

Fler utställningar

HOPP, FÖRVIRRING, FÖRTVIVLAN

KONST I KÖLVATTNET AV UPPROREN I ARABVÄRLDEN

Kan konsten gestalta det som är för komplicerat och svårt att uttrycka med ord? Den internationella grupputställninge...

 17 feb - 1 sep 2024

Moderna Museet Malmö, Malmö

Fler Gallerier/Museer i närheten